Mit árul el rólad a körmöd állapota? Tünetek és okaik

Különböző rendellenességeket jelent, ha a körmöd törékeny, ha elszíneződik, vagy ha például gödröcskék jelennek meg rajta.

A köröm kiváló tükre az egészségünk állapotának. Ha nem látsz a körmödön semmilyen elszíneződést, nem törik-szakad, és egyenletes a felszíne, akkor örülhetsz. De ha az alábbiak közül észleled valamelyiket, fontos, hogy járj utána az okának.

Gödröcskék

Nem mindig jelentenek problémát, de állhat a hátterükben például ekcéma, pikkelysömör, vagy rendellenes hajhullás. Bőrgyógyász segítségét kérd.

Keresztbarázdák

Alultápláltság, fertőzéses betegség, vérszegénység lehet az oka. A háziorvosodhoz fordulj vérvételi beutalóért.

Hosszanti barázdák

Többnyire csak a korral jelentkező, ártalmatlan elváltozások. De azért lehet az okuk vashiány (ezt kiderítheted egy vérképpel), bőrszárazság (ezt úgyis észreveszed), keringési zavar, erős mechanikai vagy vegyi behatás.

Elszíneződés

Ha egy ideje használsz körömlakkot vagy más vegyszereket például takarításhoz, azok sárgás elszíneződést okozhatnak a körmödön. Ez szépen lenő, ha szakítasz a kérdéses vegyszerrel.

Ám ha a szín erősebb sárga, vagy barnás árnyalatot vesz fel, az lehet gombásodás jele. A gyógyszertárban kérj körömgombára való készítményt, de ha nem használ a kúra, akkor mindenképp menj el bőrgyógyászhoz!

Kanálköröm (kanálforma mélyedés a körömperemen)

Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani sok zöldséggel, gyümölccsel, korpás termékkel az étrendünkön.

Törékeny, vékony köröm

Legtöbbször pajzsmirigy-rendellenesség áll a hátterében, de az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin alacsony szintje is ezt okozza.

Óraüvegköröm (a köröm kidomborodik, mint a zsebóra üvegfedele)

Ha nem örökletes a körmöd alakja, hanem úgy vetted észre az elváltozást, akkor szív-, tüdő-vagy belső szervi betegségre is kell gyanakodni, de májbetegség vagy neurológiai zavar is okozhatja. Mindenképp fordulj orvoshoz!

Forrás: webbeteg.hu