4 étel, amiről tévesen hisszük, hogy káros

Ezek az élelmiszerek legtöbbünk fejében kerülendő, vagy csak ritkán fogyasztandó finomságokként szerepelnek.

Nehéz eligazodni ennyi gasztroenterológiai, dietetikus-és egészségügyi szakértővel a világunkban: hol ezt állapítják meg, hol azt. Hol egészségesnek tartanak valamit, hol nem.

Most sorra veszünk 4 olyan élelmiszert, amiről hibásan gondoljuk, hogy minél kevesebbet fogyasztunk belőle, annál jobb – természetesen nem elfelejtve azt, hogy mindenből a mértékletes fogyasztás az egészséges.

Talán még most is úgy tudod, hogy minél sótlanabbul étkezel, annál jobbat teszel magadnak. Ez azonban nagy tévhit. A 2000-es években több vizsgálat is bebizonyította, hogy a sócsökkentés és a vérnyomás-, szív-és érrendszerbeli problémák gyakorisága között semmilyen összefüggés nincs.

Sőt! A testünk éppenséggel pont akkor bocsát ki a vérnyomásunkat megemelő enzimeket, ha túlzottan sómentesen étkezünk.

Tojás

Szegény tojás! Hol istenítik, hol lehúzzák a fenébe, magas koleszterinszintet emlegetve.

Az igazság az, hogy már a kutatók is beismerték, hogy a tojás elmarasztalásával elég nagyot tévedtek. A koleszterinnek két típusa van, kvázi egy jó és egy rossz, a tojás pedig ezek közül a jót tartalmazza.

Emellett tele van vassal, a szemet erősítő luteinnel, és zeaxantinnal, ami szintén a szem öregedésével jelentkező rendellenességeket előzi meg.

Pattogatott kukorica

Bizony ám, ez a teljes kiőrlésű étel kiváló nassolni való! Több benne az antioxidáns, mint a zöldségekben és a gyümölcsökben, és a benne lévő polifenolok csökkentik a rák és a szívbetegség kialakulásának esélyét. Nassolni valók kategóriájában ráadásul kifejezetten alacsony a kalóriatartalma!

Egyre figyelj: ne olyan popcornt fogyassz, ami mesterséges ízesítőket tartalmaz.

Teljes tej (igen, tudjuk, hogy ez nem étel, hanem ital, de nem akartuk a nagyon hivatalos “élelmiszer” szót írni a címbe)

Te is a zsírszegény tejért nyúlsz a boltok polcain? Akkor ezt át kéne gondolnod, a teljes tej zsírja ugyanis tele van nagyon hasznos tápanyagokkal, amelyek ráadásul a rák kockázatát is csökkentik.

Sőt, a zsírosabb tej éppenséggel segít megőrizni az alakodat, és a cukorbetegség esélyét is visszaszorítja.

Na, mit fogsz ezután máshogy csinálni? ;)

Forrás: Bright Side