Tudtad, hogy akár a napi 1 zuhanyzás is túl sok lehet?

Nem vicc – teljesen felboríthatja a bőröd ökoszisztémáját.

Akár hiszed, akár nem, de akár a napi egyszeri zuhanyzás is túl sok, ezáltal káros lehet az egészségedre nézve. A bőrödnek ugyanis egy sajátos ökoszisztémája van, ugyanúgy élnek rajta hasznos és fontos baktériumok, mint például a bélrendszeredben. Napi egyszeri, minimum 20 perces, tusfürdős-szappanos-samponos-balzsamos zuhanyzással pedig ezt a jól működő rendszert könnyedén felboríthatod.

A kutatók szerint ha adnánk egy kis szünetet a bőrünknek, és csak minden másnap tusolnánk, ez az ökoszisztéma képes lenne teljesen helyreállítani magát, így megszűnne a testszag is, amit a káros baktériumok okoznak.

Sokunk esetében kifejezetten káros lehet, hogy a bőrön lévő természetes olajréteget szintetikus olajokra cseréljük. A mesterséges készítményekben lévő olajoknak semmi közük nincs a testünk által termelt természetes faggyúhoz. Emiatt a leggyakoribb probléma a bőrszárazság, mivel a bőr természetes képessége az időjáráshoz való alkalmazkodásra szinte teljesen elveszik.

A mindenféle testápoló készítménnyel kevert, klóros víz ekcémát, egyéb bőrbetegségeket, sőt várandósoknál akár a magzat veszélyeztetettségét is okozhatja, ha túl gyakran mossuk vele magunkat.

Ha nem is mered megjátszani a 2-3 naponta való mosakodást, igyekezz minél rövidebben csinálni, illetve minden második alkalommal szorítkozz a mindenképp megmosandó területekre – hónalj, ágyék, talp – , mert a bőröd a többi területen szépen tisztán fogja tartani magát. Legalább ennyire fontos, hogy szakíts a kemikáliákkal teli szappanokkal és tusfürdőkkel, és válts organikus változatra.

Forrás: kuffer.hu