Sokkal több minden történik a testedben, ha kihagyod a fogmosást, mint hinnéd

Nemcsak annyi a veszélye, hogy a fogaid előbb kezdenek romlani – a csontjaidra, sőt a szíved egészségére is hatással van.

Egyszer-kétszer előfordul, hogy kihagyod a fogmosást lefekvés előtt? Netán megejted, de utána még eszegetsz-iszogatsz, és úgy fekszel le aludni? Nos, ezzel többet ártasz magadnak, mint hinnéd! Nézzük sorban, mi történik a szervezeteddel ilyenkor.

Stresszesebb leszel

Nem feltétlenül a komfortérzeted hiánya, vagy amiatt, hogy “büdös a szád”. Ha túl gyakran hagyod ki a fogmosást, azzal ínygyulladást vagy fogérzékenységet idézhetsz elő, ez pedig hosszútávon érzelmi nyugtalansághoz és magasabb stressz-szinthez vezet.

Nagyobb esélyt adsz a cukorbetegségnek

Ugyanis a folytonos szájszárazság és a szájban lévő nagy mennyiségű baktérium a cukorbetegség kialakulásához vezethet. Jó megoldás ezért, ha mindig van nálad cukormentes rágógumi azokra az esetekre, amikor nem tudsz fogat mosni, sőt a fogselymezés is megoldást jelent.

Nagyobb esélyt adsz az Alzheimer-kórnak

Talán hihetetlen, de bizony, a fogmosás hanyagolása az agysejtjeidre is rossz hatással van. Hosszútávon lassuló agyműködést, sőt akár az Alzheimer-kór kialakulását is okozhatja.

Gyengül az immunrendszered és megindulhat a csontritkulás

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szerint az elhanyagolt fogak hatására megjelenő baktériumok az arc kötőszöveteire is nagyon rossz hatással vannak, sőt még az immunrendszeredet is gyengítik. Ráadásul a rossz orális egészség csontritkuláshoz is vezethet.

Növeled a szívroham és a stroke esélyét

A szádban felhalmozódó baktériumok szuper kis előfutárai lehetnek a később az artériákban felbukkanó kórokozóknak. Ezek könnyen alakíthatnak ki úgynevezett artériás foltokat, amik növelik a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Ne hanyagold a fogmosást, és használj cukormentes rágót!

Forrás: Cosmopolitan