3 technológiai újdonság, ami megkímél a bosszankodástól

A fejlődés rohamléptekben halad, ennek pedig mi örülhetünk csak igazán.

Az elmúlt 25 évben talán minden eddiginél nagyobb tempóban fejlődött a technológia, elég csak az okostelefonokra, a laptopokra, vagy az elektromos autókra gondolni. Persze ezeknek egy része már mindennapjaink elengedhetetlen kellékei lettek, vannak azonban olyanok, amelyeket ritkábban veszünk igénybe, de rendkívül sokat segíthetnek, hogy ne menjen fel bennünk a pumpa.

Önkiszolgáló kassza

A vélemények megoszlanak arról, hogy valójában miért fejlesztették ki ezeket, de az biztos, hogy vásárlói szempontból az egyik legidegesítőbb dolgot, a sorban állást hivatott meggátolni. Ma még csak a nagyobb áruházakban találkozhatunk velük, de elképzelhető, hogy néhány éven belül már a kisebb non-stopokban is ilyen formán vásárolhatunk. Biztosan te is jártál már úgy, hogy két zsemlével és egy liter tejjel a kezedben fél kilométeres sort kellett kivárnod a kasszánál. Ilyenkor az ember legszívesebben letenné azt a pár tételt és kifutna a boltból, de enni mégiscsak kell, tehát kivárja a sorát. Ezekre az esetekre jött létre az önkiszolgáló kassza, amit azonban nem mindig használunk jól.

Ma már nem számít “kétnapos” újdonságnak a dolog, mégis akadnak olyanok, akik púposra megpakolt bevásárlókosárral közelítenek meg egy ilyet. Holott a lényeg az lenne, hogy aki kevesebb terméket szeretne vásárolni, annak gyorsabb szabadulást biztosítson.

Mindenesetre az ötlet jó, és ha jól használjuk, akkor rengeteg bosszankodástól is megkímélhet, amelyet a fránya várakozás okoz.

Okos zebra

Hazánkban viszonylag új dolognak számít, külföldön viszont már nagyon elterjedt a gyalogosok legújabb technológiai segítsége. Sajnos egyre többször történik gázolás a zebrán is, hiszen közlekedési kultúránk kezd eltorzulni. Ezen esetek elkerülésére fejlesztették ki az okos gyalogátkelőt, ami segít a gyalogosoknak és az autósoknak a biztonságos átkelésben.

Működése roppant egyszerű: ha a rendszer gyalogost érzékel a járdán, akkor fényjelzésekkel adja az autósok tudtára, hogy szeretnének átmenni a zebrán.

Ez az említett baleseteket is csökkentheti, továbbá a várakozó gyalogost is megkíméli a bosszankodástól. Amikor már tíz perce állsz az út mellett, de senki nem enged át, biztosan te is elengedsz néhány cifra káromkodást. A hasonló átkelőkhöz érve talán ebből is kevesebbet fogunk hallani, hiszen mindkét félnek a biztonságos és gyors áthaladás az érdeke.

GPS

Már nem mai dolog a GPS, de még mindig sokan vannak, akik ennek hiányában dühödten csapkodják a kormányt az utakon.

Emlékszel még a jó öreg térképvizsgálgatásra? Amikor le kellett húzódni az út mentén, hogy elővedd a hatalmas országtérképet, kinyisd – hogy aztán mozdulni se tudj tőle -, majd lázas keresgélésbe kezdj?

Ez már a múlté. És az ezzel kéz a kézben járó szitkozódás is, amikor nem találtad, hogy éppen hol vagy, és melyik úton kellene tovább menned. Manapság egy hosszabb útra elengedhetetlen GPS-t használnunk. Nagy segítséget jelent ebben, hogy szinte mindegyik okostelefon rendelkezik már hasonló alkalmazással, így nem feltétlenül kell megvennünk kifejezetten erre a célra alkalmas kütyüt. Persze aki sokat utazik, annak nem hátrány, ha van egy profibb cucca, a többieknek viszont bőven elég a mobilos GPS, ami jó esetben felére is csökkentheti az utazás hosszát.

Ti melyiket szeretitek a legjobban?

Képek: Thinkstock