10 elengedhetetlen alapszabály az arcbőröd ránctalanításához

Mielőtt a legdrágább ránctalanítókhoz nyúlsz, sokkal fontosabb ezeket betartanod.

Mindnyájunk életében elérkezik az a pont, amikor észrevesszük az első szarkalábakat, az arcbőrünk enyhe megereszkedését, a mélyebb karikákat a szemek alatt – és akkor jön a pánik. Máris nyúlunk a hialuronsavas meg egyéb jól hangzó, drága ránctalanítók után, és sokan ezektől a készítményektől várjuk a csodát ahelyett, hogy az alapvető szabályokat tartanánk be. Ezek pedig a következők:

1. Mindig mosd le a sminkedet!

Alaposan, nemcsak úgy ímmel-ámmal. Rendkívül fontos, hogy a pórusaidban se maradjon semmi a festékanyagokból.

2. Válaszd a jó pH-értéket!

Ez pedig az 5.5-ös, nem pedig az 5.7-es. Nézd meg a sminklemosó pH-értékét, mielőtt megveszed!

3. Sose hagyd ki a tonikot!

És nem az italról beszélünk. Az rendben van, ha veszel egy jó sminklemosó tejet, majd utána még vízzel is átsikálod az arcodat, de a záró lépés mindenképp az arclemosó tonik legyen – ez viszi ki ugyanis a pórusaidból azokat a szennyeződéseket, amiket az előző kettővel sosem tudnál eltávolítani.

4. Ne vidd túlzásba az arcradírozást!

Bármilyen jó arcradírt is veszel, heti 1-nél ne használd többször, mert az károsítja, szárítja és hámlásnak indítja a bőrt.

5. Ne nyomd ki a pattanásaidat!

Azzal ugyanis, ha nyomkodod őket, csak tovább terjeszted a fertőzést a bőrödön. Ha pattanásos vagy, akkor szerezz be kifejezetten a pattanásokra való készítményt, illetve a mindennek nagyon jót tevő csipkebogyóolajat (ne rémülj meg attól, hogy olaj!)

6. Olajat használj a krémek helyett!

És itt tovább is megyünk az olaj-témában. Egy pár csepp csipkebogyó-, vagy tökmagolaj az arcodra kenve esténként ezerszer több tápanyaggal látja el a bőrödet, mint az ilyen-olyan arckrémek. Ha ez még nem lenne elég, akkor talán az meggyőz, hogy a mindig csodásan kinéző Kate Middleton is csipkebogyóolajjal szépül.

7. Mindig használj naptejet nyáron!

Sose hanyagold el! Ha pedig nincs nálad, akkor vegyél fel olyan kalapot, sapkát, ami folyamatos árnyékban tartja az arcodat. A napsütés ugyanis rendkívül gyorsan ráncosítja a bőrt.

8. Cseréld a párnahuzatodat minden héten!

Bizony, ez valószínűleg eszedbe se jutott, de a párnahuzatodon csak úgy hemzsegnek a baktériumok, amelyek a pattanásokat és egyéb ronda bőrelváltozásokat okozzák.

9. Rendszeresen masszírozd át az arcodat és a nyakadat!

Sőt, ha teheted, járj el kozmetikushoz és vele masszíroztass! A masszázs valósággal visszaadja a bőrödnek a rugalmasságát. Az alábbi ábrán lévő nyilakat követve könnyedén megtanulhatod, hol milyen irányba masszírozd az arcodat:

10. És persze: rengeteg vizet igyál, egészséges táplálkozás mellett.

Ez a mindennél alapvetőbb szabály. Sose várd meg, hogy szomjas legyél, akkor is kortyold a vizet, ha nem vagy az (amennyiben veseproblémáid vannak, előbb azért keresd fel az orvosodat és egyeztess vele arról, mennyi vizet kell innod egy nap).

Forrás: Bright Side

Fotók: Thinkstock