11 élelmiszer a zöldhagymától kezdve a gyömbérig, amit elég egyszer megvenned, utána örökké újratermesztheted

11 növény, amit egyszer megveszel, és utána mindig újabbakat termeszthetsz belőle ezentúl.

Persze egy kis kertész véna nem árt hozzá.

Fotó: Pixabay

Zöldhagyma

Egy maréknyi dughagymát tegyél bele egy vízzel teli tálkába, majd helyezd napos helyre, pl. ablakpárkányra. Vágd le belőle a használni kívánt zöldet, utána újra növekedésnek kezd már a következő az éjszaka.

Répa

Vágj le a gyökeréből, azaz a végéből egy 2-3 centis darabot. Szúrj egy-egy fogpiszkálót bele úgy az ellentétes oldalaira, hogyha egy vízzel töltött edénybe beleteszed, akkor azok megtámasszák, és csak a gyökér egy része lógjon bele a vízbe. Tedd napfényes helyre, majd megfigyelheted, hogy pár nap múltán gyökereket ereszt és a tetején megjelennek a zöld hajtások!

Menta

Akár mentateát akarsz inni, akár egy Mojito-t, jó, ha van otthon mindig kéznél friss mentalevél. Ahhoz, hogy folyamatos legyen az ellátás, vágj le egy szárat belőle, és csipkedd le a leveleit, csak a tetején hagy pár frissebb levelet. Helyezd bele sekély vízbe úgy, hogy az ellepje a teljes szárat. Miután elkezd gyökeret ereszteni még 5 napig hagyd a vízben, utána már megerősödik annyira, hogy földbe ültethesd.

Újhagyma

Vágd le egy műanyag palack tetejét, és fúrj bele szintenként akkora méretű lyukakat, amelyen kifér majd a hagyma hajtása. Tegyél bele földet és rétegenként hagymacsírát is. Tedd napos helyre, és rendszeresen locsold.

Citromfű

Fotó: Pixabay

Vásárolj belőle egy keveset és a levágott szárat helyezd egy vizes üvegbe.  Két napon belül megjelennek rajta a gyökerek. Három- négy hét alatt erősödik meg annyira, hogy földbe ültetheted. Cseréld rendszeresen a vízét.

Fokhagyma

Már egyetlen gerezd elég ahhoz, hogy sajátot nevelj magadnak. Válaszd ki a lehető legnagyobbat a fejből, amin nincsen sérülés. Dugd bele egy cserépbe, laza földbe, kétszer olyan mélyre, mint maga a gerezd. Jól megvilágított helyen tartsd. Jól locsold meg, majd rendszeresen öntözd. Akkor lesz jó, ha már levirágzott és a levelek fele megbarnult, elszáradt.

Édesburgonya

Egy olyan darabbal érdemes próbálkozni, ami már csírázásnak indult. Tedd bele egy vízzel megtöltött befőttes üvegbe úgy, hogy 5-6 centiméter kilógjon belőle. Időnként cseréld a vizet, nehogy bepenészedjen. Helyezd napfényes helyre, és ha a csírák már 10-15 centire növekedtek, akkor szedd le és tedd át őket, hogy gyökeret növesszenek. Miután jó nagy gyökereket eresztettek mehet a földbe, ami ne legyen hideg. Locsold bőségesen, pár hónap múlva fog megnőni a gumó.

Bazsalikom

Nagyon egyszerű termeszteni. Egy olyan szálra lesz szükséged, aminek legalább 6 levele van. Legyen minél hosszabb, annál jobb. Ollóval vágd le a növényről, majd csípd le a felső leveleket és virágokat róla, illetve az alsóbb leveleket is szedd le. Tedd vízbe, egy héten belül gyökeret ereszt.

Zellerszár

Vágd le a használni kívánt szárat, de a gumót ne dobd el. Egy langyos vízzel teli tálba helyezd bele, és rakd napos helyre. Minden nap permetezd vízzel a szár növekedési helyét. Hamarosan megfelelő méretű zellerszár nő, amit, ha levágtál, ismétlődhet a folyamat.

Avokádó

Nehéz újra nevelni, de nem lehetetlen. Most le alaposan a magját, ne maradjon rajta gyümölcshús. Szúrj bele fogpiszkálókat, és helyezd egy edény szélére. Annyi vízzel töltsd meg az edényt, a mag csak félig lógjon bele. Napfényes helyen tárold. Lehetséges, hogy hetekig semmi eredmény nem fog látszódni. Naponta, de legalább kétnaponta cseréld a vizet alatta. Akkor lesz jó, ha a mag szétnyílik, felül hajtást, alul gyökeret növeszt. Amikor a hajtás eléri a 15-20cm magasságot, akkor földbe ültetheted. Locsold rendszeresen.

Gyömbér

Csírázó gyömbérre lesz szükséged. Ne legyen ráncos, de legyen rajta pár olyan rügy, ami zöld. Áztasd be egy éjszakára langyos vízbe. Ezzel felkészíted az ültetésre. Másnap helyezd földbe úgy, hogy a rügyek fölfelé álljanak. Takard be kb. 2-5cm vastagságú földdel és öntözd meg jól. Folyamatosan spricceld a földjét, hogy az nedves maradjon. Néhány nap múlva kibújnak a hajtások, és kb. 3-4 hónap múlva szüretelhetsz.

Forrás: Blikkrúzs