Tudod-e, hol van Magyarországon a házastársi hűség vára, a hazai Taj Mahal?

A magyar férfi 41 éven át, saját kezével és verejtékével építette fel a mesés kastélyt a felesége iránt érzett szerelemből erőt és ihletet merítve.

És nem, ez nem egy mese, hanem egy 20. századi magyar történet, ami a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Tudod, kiről is van szó, és hol áll a mesebeli kastély?

Fotó: Wikipédia / Globetrotter19

Ha nem, akkor eláruljuk, hogy Bory Jenő építette fel egymaga a székesfehérvári, róla elnevezett Bory-várat.

Igen, az építész-szobrász által megálmodott és megalkotott kastélyt teljesen egyedül építette, 41 éven keresztül. 1912-ben a fehérvári szólóhegyen vásárolt egy telket, majd 1923-ban kitalálta, hogy a rajongásig imádott felesége iránti érzelmektől fűtve mesebeli kastéllyá változtatja családi fészküket. Egy személyben ő volt a tervező, az építésvezető, a belsőépítész, a szobrász, és a kőműves is.

Kissé pimasz módon feltehetnénk a kérdést, hogy hogyan volt ideje emellett foglalkozni szeretett feleségével, de inkább nem tesszük. Feleségét, a festőművész Komócsin Ilonát bizonyára meghatotta ura gigászi terve.

Fotó: Wikipédia

A Bory-vár még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis ez a legnagyobb épület a világon, amit egyetlen ember épített meg.

Forrás: origo