4 módszer, amivel fejlesztheted gyermeked problémamegoldó képességét

Az a gyerek, aki nehezen veszi az akadályokat toporzékol, nyűgös, tehetetlennek érzi magát – elkerülheted a folyamatos viharokat, amennyiben megtanítasz neki több módszert is a problémák kezelésére. Felnőttként is nagyon hálás lesz érte, hiszen egész életében kamatoztathatja ezt a tudást.

A problémák megoldása része a korai tanulásnak, minél hamarabb megtanulja kezelni a kudarcot és megoldást találni a bajaira, annál könnyebben tanulja meg az élethez szükséges többi alapvető dolgot is gyermeked. Jobb lesz a kommunikációja, a kapcsolata másokkal, fejlődik a gondolkozási képessége is.

Fotó: Pixabay

Sok szülőnek nehézséget okoz ez a kérdés, mivel jóval több önállóságot, szabadságot kell adni a gyermeknek így. Persze nem azt jelenti, hogy mindent rá kell hagyni, de sok esetben látótávolságból figyelve kell hagyni, hogy egyedül próbálja megoldani az adott szituációt. Ne akarj helyette megoldani minden feladatot, hagyd, hogy tanulhasson a hibáiból.
Ezekkel a módszerekkel segítheted, hogy hatékonyabb legyen a problémamegoldásban:

Brainstorming

Egyik ilyen módszer a magyarul ötletelésnek hívható brainstorming. Jó dolog, ha gyermeked kipróbálhatja az ötleteit egy probléma megoldására, mielőtt még azzal élesben találkozna. Emellett erősíti bennük azt is, hogy új ötleteket találjanak ki, ezekkel bátrabban elő merjenek állni. Bátran ötleteljetek együtt, de szülőként inkább támogató, biztató szerepet töltsél be, ne te add a kész megoldásokat.

Alternatívák keresése

Bátorítsd arra gyermeked, hogy kipróbáljon más lehetőségeket is. Ha közösen alkottok, akkor például rákérdezhetsz arra, hogy bizonyos lépéseket szerinte hogyan lehetne másképp csinálni. Vagy megkérheted arra is, hogy a hétköznapi tárgyaknak találjon ki valami új funkciót, hogy mire lehetne még használni.

Használja a képzeletét

Próbáld felkészíteni bizonyos szituációkra előre. Képzelje el, hogy valami másként alakulna a napjában, mint azt eddig megszokott, és mesélje el hogyan reagálna erre. Pl. mi történne, ha lekésné az iskolába tartó buszt? Mi változna a napjában? Honnan tudna segítséget kérni?

Csoportosítás

Játszatok csoportosító játékot. A házban megtalálható dolgokat csoportosítsátok különböző módokon. Bíztasd arra, hogy más csoportosítási elveket is kitaláljon. Például nem csak szín szerint, hanem forma szerint is lehet válogatni, így bizonyos tárgyak átkerülnek egy másik csoportba. Ez a gyakorlat is fejleszti a gondolkodását, és azt is, hogy más szempontokat is megvizsgáljon egy-egy döntés előtt.

Forrás: családinet