6 dolog, amivel fel kell hagynod, ha többet akarsz keresni

Ha neked is átfutott már az agyadon, hogy jó lenne többet keresni, olvasd el cikkünket, tudunk segíteni.

Valószínűleg nem létezik olyan ember, aki maradéktalanul megelégszik azzal, amije van. Sajnos vagy nem sajnos, ez egy alapvető emberi tulajdonság, de ebből tudunk csak igazán építkezni és jobbá válni. Ha te is szoktál arról álmodozni, hogy mennyire jó lenne több pénzt keresni, fusd át alábbi pontjainkat, hiszen olyan megoldásokat szedtünk össze, amelyeket megfogadva biztosan több lesz a bevételed.

Számolj le a kishitűséggel!

Általában hölgyek esetében figyelhető meg az a felfogás, miszerint ők kevesebbre hivatottak, mint ellenkező nemű kollégáik. Gyakran halljuk nők szájából, hogy: “Én erre nem vagyok képes.”, vagy “Ez nem biztos, hogy női feladat.” Manapság azonban kellőképpen elmosódtak a határok, és a legritkább esetben van olyan, hogy valami kizárólag férfifeladat legyen.

Barbara Stanny írta meg könyvében, hogy azok a nők, akik nem keresnek túl jól, általában alábecsülik magukat és nem mernek komolyabb feladatokat vagy munkaköröket vállalni.

A tanulság tehát az, hogy ne legyetek kishitűek, mindenki azonos feltételekkel indul, az pedig már csak rajtad múlik, hogy hova jutsz el.

Ne dolgozz ingyen!

Sajnos a munkáltatók gyakran próbálják kihasználni dolgozóikat a nagyobb profit, illetve a kisebb kiadás reményében. Ezért is nagyon fontos, hogy egy hőn áhított munka esetén se lépj olyan csapdákba, amelyeknek köszönhetően sokkal elenyészőbb lesz a jövedelmed, mint tervezted.

Amy Morin újságíró szerint aki ingyen dolgozik, abból hiányzik a szakmaiság, hiszen az adott munkára időt és tudást áldozott, ráadásul segítette vele a céget, fizetést mégsem vár el érte.

Ezért is fontos, hogy egy olyan helyen, ahol a próbaidődet nem fizetik ki, ne kezdj el dolgozni, hiszen a teljesítményt ugyanúgy elvárják tőled az első hónapokban is, cserébe viszont csak az üres markukat mutatják.

Kérj fizetésemelést!

Ez nem vicc. Talán meg sem fordul a fejedben, hogy odalépj a főnököd elé és magasabb fizetést kérj tőle, azonban ez nyugaton bevált dolognak számít.

Ha úgy érzed, hogy a feladataid bővültek, netán felelősségteljesebbé vált a munkaköröd, viszont a fizetésed semmit nem változott, nyugodtan beszélj róla. Abban semmi kivetnivaló nincs, ha rákérdezel, hogy ez így rendben van-e.

Persze követelőzni sem szabad, mégiscsak te vagy az alkalmazott, de semmiképpen se legyél bátortalan, állj a sarkadra és vesd fel főnöködnek a fizetésemelés ötletét. Nagy esély van rá, hogy elérsz némi sikert az ügyben.

Ne túlórázz egyfolytában!

Főleg, ha nem fizetik meg. Azok a dolgozók, akik rendszeresen estig maradnak munkahelyükön, gyakran éppen az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének.

Ha folyamatosan túlórázol és mindig bevállalsz még plusz egy feladatot, akkor a főnököd ezt előbb-utóbb természetesnek fogja venni, és nagyobb bér felajánlása helyett elvárja majd a több munkát.

A munkaidőd azért van meghatározva, hogy azután saját magaddal foglalkozz és a magánéleteddel törődj. Persze pár percbe nem hal bele senki, de nagyon vigyázz, hogy ne te legyél az a munkavállaló, akire bármit rá lehet bízni egy “köszönömért” cserébe.

Hozd rendbe az életed!

Talán nem is gondolnád, de magánéleted is lehet hatással keresetedre. Kutatások bizonyítják, hogy a boldogabb emberek jóval többet keresnek, mint boldogtalan kollégáik. Hogy miből adódik ez?

Gondolj csak bele: ha problémákkal küzdesz a párkapcsolatodban, családodban, netán saját magaddal kapcsolatban, akkor gyakran a munkába menekülsz ezek elől. Ez pedig egy hibás döntés, hiszen így lehet, hogy többet dolgozol majd, de a munkád minősége fele annyi sem lesz, mintha minden rendben lenne.

Először tehát tegyél rendet magad körül, állítsd be a lelki békédet, ezután pedig a munkában is maximális odafigyeléssel tudsz majd teljesíteni.

Ne menekülj a kihívások elől!

Sokan egy nehezebb feladat láttán inkább megfutamodnak, mintsem kettőzött erővel állnak neki. Ha nem vagy kitartó, soha nem jutsz előrébb. Amikor a munkádban összegyűlnek a fejed felett a felhők és rakatszámra érkeznek a feladatok, ne is gondolj arra, hogy otthagyod az egészet, és inkább keresel valami jóval egyszerűbb melót!

Ha mindig lelépsz a nagyobb kihívások elől, sehol nem fogsz magasabb szintre jutni, hiszen csak azt fogják látni a munkáltatóid, hogy alibizel.

Teljes mellszélességgel állj a feladat elé, az sem baj, ha nem sikerül hibátlanul megoldani, a lényeg, hogy megpróbáltad.

Képek: Thinkstock

Forrás: Bright Side