Összement a ruha a mosásban? Még megmentheted!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de léteznek praktikák, amelyekkel újra visszaadhatod a ruhának eredeti méretét.

Ha hitetlenkedsz is elsőre, bizony, lehetséges segíteni a mosásban összement ruhákon. Máris sorra vesszük őket különböző anyaguk szerint.

Pamut

Ez még a legszerencsésebb eset.

Töltsd meg a mosdót szobahőmérsékletű vagy langyos vízzel. Adj hozzá néhány evőkanál hajkondicionálót vagy babasampont. Áztasd bele a ruhát kb. félórára és nyomkodd bele a vízbe, hogy minél többet tudjon az anyag magába szívni. Engedd le a vizet és a ruhát öblítés nélkül csavard ki. Addig csavard belőle a nedvességet, míg a lehető legszárazabb nem lesz. Fektess sima, vízszintes felületre egy törölközőt és erre terítsd a ruhát. A széleire helyett súlyos tárgyakat vagy csipesszel rögzítsd őket, hogy száradás közben ne tudjon az anyag összeugrani. Fel is lógathatod, de fontos, hogy magától hagyd megszáradni, szárítógépet ne használj hozzá.

Farmer

Mindenképpen meleg vízbe kell beáztatni és aztán hagyni, hogy megszáradjon. Ha csak szűkebb lett, tehát még fel tudod venni, akkor az a tuti, ha felveszed – amennyire csak tudod, begombolod -, és beülsz vele egy kád meleg vízbe. Amikor teljesen átázott, szállj ki a kádból (nyomkodd ki a farmerből a vizet, amennyire csak tudod), és még legalább egy órán át maradj a nadrágban! Guggolgass, mozogj benne!

Poliészter, műselyem

1 liter vizet 1 evőkanál hajbalzsammal vagy samponnal keverj el egy lavórban (természetesen növelheted a mennyiséget, ha többre van szükség). Áztasd bele az összement ruhát 15-20 percre. Miután kivetted, nyomkodd ki belőle finoman a vizet, de ne csavard ki, hogy a ruha alakja ne menjen tönkre. Még nedvesen nyújtsd ki az eredeti méretére. Ha nehezen megy, használj gőzölős vasalót hozzá. Csipeszekkel vagy nehéz tárggyal rögzítsd a ruha széleit, hogy száradás során ne menjen össze.

Kasmír, gyapjú

Tölts a mosdókagylóba langyos vizet és adj hozzá boraxot vagy ecetet, 1 liter vízhez 1-2 evőkanállal. Áztasd és nyomkodd bele a ruhát. Ezután nyomkodj ki belőle minél több vizet, de ne öblítsd ki. A nedves ruha belsejébe helyezz egy törölközőt és formáld úgy, hogy a ruha az eredeti méretét vegye fel. Ezután a törölközővel a belsejében rázd ki a kasmírból vagy gyapjúból készült ruhát. Nyújtsd ki a lehető legnagyobb mértékben, majd fellógatva szárítsd meg.

Forrás: kuffer.hu