10 tény a vízről: hogyan segít a fogyókúrában? Miért ne igyunk buborékos vizet a repülőn? Mit okozunk egy WC lehúzásával?

A víz életünk alapja, de sok meghökkentő dolgot nem biztos, hogy tudsz róla.

Tudjuk jól, hogy a világ vízkészlete aránytalanul oszlik el, meg azt is, hogy a Föld, és a testünk nagy része is víz. De az alábbi tényekkel találkoztál már?

1. A buborékos ásványvíz hatékonyabban gyorsítja az emésztést, mint a mentes. Ha fogyókúrázol és nem kellemetlen a gyomrodnak a szénsavas víz, akkor bátran idd azt.

2. A Közép-Afrikai nők átlagosan 16 órát töltenek el egy héten víz gyűjtésére.

3.

Egy átlagos vécén mintegy 8 liter ivásra is alkalmas víz folyik el minden egyes használat után.

4. Repülőgépen nem ajánlott szénsavas vizet innod. A gyomor egyharmadát levegő tölti ki, ami a magasban a légnyomásváltozásnak köszönhetően még nagyobb térfogatú lesz. Ha ehhez még szénsavas italt is iszol, akkor könnyen felpuffadhatsz.

5. Fél kiló kávé előállításához közel 11.000 liter víz szükséges.

6.

A Föld felületének 71%-át víz borítja. Ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz. Ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme.

7. Egy átlagos nyugati háztartásban 5 perc zuhanyzással több víz folyik el, mint egy nap alatt egy nyomornegyedben élő teljes vízfelhasználása.

8. Az ivóvíz legideálisabb hőmérséklete 15 fok. Ez ízre is kellemesen hűs, ugyanakkor nem túl hideg. A túl hideg víz ugyanis nehezebben szívódik fel a gyomrodból.

9. Egy átlagos napilap előállításához 300 liter víz szükséges.

10.

A víztől akár meg is lehet részegedni! Akkor fordulhat elő, ha nagyon sokat iszol (ez több, akár 10 liter is lehet). Ebben az esetben a szervezet telítődik, képtelen feldolgozni és kiüríteni a vizet. Következésképp idegi problémák léphetnek fel (mint például az egyensúlyzavar), amelyek nagyon hasonlítanak a részegséghez. És bizony, létezik halálos kimenetelű víztúladagolás is – de ne aggódj, gyakorlatilag nulla a valószínűsége, hogy bármikor is annyi vizet innál meg, hogy ez bekövetkezzen.

Forrás: vitalizal.hu, zold-valasz.hu

Képek: Thinkstock