Ma van a boldogság világnapja: 10 bölcs idézet a boldogságról

Mindnyájan ezt keressük, amit néha könnyűnek, néha nehéznek érzünk. Ezek az idézetek sokat segíthetnek.

Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában határozta meg március 20-át a boldogság világnapjának. Konszenzussal elfogadott határozatában hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. (Köszönjük az információt. :) )

Összegyűjtöttünk tíz idézetet a boldogságról, amelyeket hasznosnak és elgondolkodtatónak vélünk.

1.

“A bolddogsághoz nem vezet út, az út maga a boldogság.” (Buddha)

2.

“Aki szakadatlanul és minden mást kizárva az örömöket hajszolja, az boldogtalanságra ítéli önmagát. Tartós és teljes boldogságra csak a szeretetben találhatunk.” (Lukács László piarista szerzetes)

3.

“A legtöbb ember rossz irányba indul, amikor a boldogságot keresi. Az emberek többsége szerint ugyanis a boldogság egy állapot, amire célként tekintünk. Az a baj, hogy azt hisszük, ha ezt a vágyott boldogságot elérjük, akkor innentől boldogok vagyunk és hanyatt dőlhetünk, pedig ez nem így van. Carl Rogers, a XX. század legzseniálisabb lélektani szakembere kimondta, hogy ez nem ilyen egyszerű – sajnos –, a boldogság nem egy állapot, hanem egy folyamat. Nem egy cél, hanem irányultság. A boldogság egy jó irányba haladó élet.” (Pál Feri atya)

4.

“A boldogság nem földrajzi kérdés.” (Vámos Erika műsorvezető)

5.

“Boldogságunk vagy boldogtalanságunk sokkal inkább függ attól, hogy mi van bennünk, mint attól, hogy mi van körülöttünk.” (Kosztolányi Dezső író, költő)

6.

“A derűs ember boldogabban él, mint akinek fejében örökösen vészjósló, komor gondolatok kavarognak, s figyelme a jelen és a jövő megítélésében is szinte mindig csak a már meglevő, valamint a bekövetkezendőnek, elkerülhetetlennek vélt bajok, sérelmek, bosszúságok körül forog.” (Grétsy László nyelvművelő)

7.

“A boldogság, az nem egy múló, ritka állapot. Az nézőpont.” (Kowalsky meg a Vega együttes)

8.

“Önmagunk minél teljesebb ismerete a boldogságunk alapja lehet.” (Mahó Andrea színésznő)

9.

“Ha túl erősen próbálsz boldog lenni, akkor elkeseredett leszel, így még a legjobb tanács is a visszájára sülhet el.” (Oliver Burkeman, a The Guardian újságírója)

10.

“A Föld egyszerre borzasztó és gyönyörűséges hely. Te, mint egyén lehetsz itt boldog, vagy akár boldogtalan is. A lehetőség, a csoda benned van, tőled függ, mit kezdesz az életeddel.” (Sonja Lyubomirsky pszichológus)

Képek: Thinkstock