Ébreszd fel a növényeid téli álmukból! – A kertészetek is így csinálják

A tavasz beköszöntével az évelő növények is megújulnak, felébrednek téli álmukból – hogyan segíts nekik abban, hogy gyors növekedésnek induljanak?

Érdemes őket átültetni jó minőségű, tápanyagban dúskáló földbe, nagyobb edénybe. A szobanövényeknek szükségük van ilyenkor tápozásra, de ügyelj arra, hogy ne is adagold túl. A cserépben a föld hamar elveszti a tápanyagtartalmát. Amikor kicseréled, akkor figyelj a föld tápanyagtartalmára is, és ez alapján válaszd ki, hogy mennyi tápot teszel a növény földjébe.

Fotó: Pixabay

Melyik tápot hogyan használd?
A folyékony műtrágyát fel kell oldani annyi vízben, amennyi a használati útmutatásban szerepel. Öntözzük meg virágainkat vele, legalább három héten keresztül, minden öntözéskor. Granulátum esetén az ajánlott mennyiséget oszlasd el a föld felszínén, majd ásd bele. A rúd alakú tápokat kb. 3cm mélyen kell beledugni a földbe a növény mellé, közben ügyelve arra, hogy ne sértsd meg a gyökérzetet. Ezt is el kell fedned majd a földdel. A nagyobb növényekhez kapható úgynevezett lombtrágya is. Azonban nagyon vékony, vagy nagyon húsos levelek esetén nem javasolt a használatuk. Szükség esetén használhatsz rovar- és gombaölő szereket is.
Mit tegyél, ha legyengült valamelyik szobanövényed?
Amennyiben a növény túl fiatal, vagy sárgás, meggyengült levelekkel rendelkezik, akkor érdemes a használati utasításban írt víz mennyiségénél többel hígítani a választott tápot. Amennyiben azt veszed észre, hogy a tápozás után a növény levelei sárgulnak, akkor vedd ki a tálcából, és törölgesd át többször is a leveleket nedves ronggyal. Akkor helyezd vissza a tálcába, ha kiengedte a feleslegesen felszívott tápoldatos vizet!
Forrás: Blikk Rúzs