3 régi eszköz és modern megfelelője, ami alapján eldöntheted, melyik korban élnél szívesebben

Sokszor halljuk, hogy régen minden más volt, most pedig az is kiderül, hogy miért.

Levél és telefon

Te sem tudod elképzelni az életedet okostelefon nélkül? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Manapság úgy kötődünk mobilunkhoz, mint saját árnyékunkhoz. Talán sokan el sem tudják képzelni, milyen lehetett a telefon előtti időkben, amikor még élőszóban vagy írott levélben kommunikáltak az emberek. Bizony, ilyen is volt. Ma szinte magától értetődő, hogy megnyomsz egy gombot szeretett kütyüdön, és máris megszólal a haverod a vonal másik végén. Több évtizeddel ezelőtt ez nem volt ennyire egyszerű.

Ha netán egy távoli ismerősödet szeretted volna sürgősen informálni szerelmi életedről, akkor tollat és papírt kellett ragadnod, és lehetőleg olvashatóan, jól megfogalmazott, összetett mondatokban le kellett írnod, mi a helyzet.

Miután ezzel kész voltál, jó esetben is napokig kellett várnod a válaszra, persze közben majd’ felemésztett a kíváncsiság. Számtalanszor előfordult olyan is, hogy féltve őrzött titkaidat tartalmazó leveled elkeveredett útközben, és ne adj’ Isten valaki más tudta meg, hogy kivel szűrted össze a levet. Ezzel szemben manapság percek alatt el tudod juttatni az információkat barátodnak, aki nagy valószínűséggel szintén percek alatt reagál is. Továbbá nagy erőt sem kell kifejtened, a kezed sem fárad el annyira, és a fogalmazást is a végletekig egyszerűsítheted.

Egyértelműen a beszélgetéshez szükséges idő, amely a legnagyobb változásnak nevezhető a két kommunikációs forma között. Ezek alapján rögtön rávághatod, hogy a jelenkor kényelme sokkal előnyösebb, de gondolj csak bele, hogy a levelezésnek is megvoltak a szépségei.

Nagyon sok mindent le lehetett szűrni például a kézírásból, vagy éppen a fogalmazásból, és mindenki egészen más stílusban vetette papírra érzéseit.

Nem volt két egyforma levél, mindegyik tartogatott valami meglepetést, amely miatt élmény volt olvasni őket. A több napos izgatott várakozás is adott az egésznek egy különös hangulatot, amelyet chaten soha nem fogunk újra átélni.

Újság és internet

A 19. és 20. század egyik legnagyobb kincse a nyomtatott sajtó volt. Létjogosultságát az is jól tükrözi, hogy jelenünkben – az internet világában – is komoly szerepet játszik. Régen azonban ez volt az egyetlen forrás, amiből megtudhattuk a legfrissebb híreket. Igazi felfrissülésként hatott a kezünkbe venni egy ropogós újságot és átlapozni.

Aki annak idején mindig aktuális újsághoz jutott, “gazdag” embernek mondhatta magát.

Manapság elég, ha felcsapjuk a laptopunkat, és két kattintás után szembesülhetünk is a világ összes hírével. Az internet máig sem tudta teljesen háttérbe szorítani a nyomtatott sajtót, habár kényelmi szempontjai vitathatatlanok. Ki sem kell lépned az utcára ahhoz, hogy tisztában legyél mindennel, ami körülötted történik, elég, ha otthon böngészed a világhálót, és máris mindent tudsz, amire szükséged van (és olyat is, amire nincs).

Ez persze ugyancsak jól hangzik, azonban a közösségi életünkre nincsen éppen jó hatással. Az internet böngészése közben nem lehet az az érzésünk, hogy birtoklunk valamit, ami csak a miénk. Az újság végigolvasása sokaknál egy napi rituálé is lehet, amelyet akár egy kávéval is fel lehet dobni. Szerencsére mindenki maga döntheti el, hogy miként szeretne értesülni a nagyvilág híreiről, és ez így is van rendjén.

Búgócsiga és Fidget Spinner

Ki ne hallotta volna szüleitől, nagyszüleitől, hogy ők csak lementek a térre, és estig pörgették a búgócsigát? Ennek a retró pörgettyűnek a mai megfelelője a Fidget Spinner, amit leginkább a fiatalok pörgetnek egész nap. Szakértők szerint ennek a modern játéknak többek között komoly stresszlevezető képessége van, de öreg társával szemben kevésbé jeleskedik a társasági élet erősítésében. A “búgócsigázást” a hallottak alapján mindig csoportosan, vagy minimum párban művelték annak idején, a közösségre is remek hatással volt ez a szórakoztató játék. A Fidget Spinnerhez elég egyetlen ujj (nem túl nagy elvárás), és már mehet is a sokszor magányos relaxálás. Társaságban nem igen tér el ez a tevékenység attól, mint amikor egyedül végzed.

Ebben az esetben szintén rád van bízva, hogy a két nagyjából egyforma szórakozás közül melyiket választod: a retro, vagy éppen a modern divat kedvelője vagy. Mindenesetre mindkettőnek megvan a maga szépsége.

A sort napestig lehetne folytatni, szóval a következőkben visszatérünk, és újabb párokat veszünk górcső alá.

Képek: Thinkstock