11 nyújtómozdulat, amivel a zsírt is égeted

Valósággal újraépíti az ízületeidet és pusztítja a zsírsejtjeidet, ha rendszeresen csinálod őket.

A nyújtásokat nemcsak azért kellene mindennap, mindenkinek csinálnia, mert erősítik az ízületeket és hajlékonnyá tesznek. A jól végzett nyújtómozdulatok kőkeményen dolgoztatják az izmokat is, ezáltal pedig égetik a körülöttük lévő zsírt. Könnyen lehet, hogy egy naponta végzett nyújtássorral többre mész az alakod formálásában, mint ha ész nélkül kardiózol.

Alább láthatsz 11 nyújtómozdulatot – főként jógagyakorlatokat – , amelyek valósággal kincset érnek a testednek.

Oldalkitörés

Edzi a térdet, a csípőt és a combot.

Az egyik lábadat 45 fokos szögben hajlítsd, a lábfejed finoman fordítsd kifelé. A hátadat tartsd egyenesen. Mindkét oldalra végezd el a gyakorlatot!

Harcos 1-es póz

A csípőt, a hasat és a hátat is dolgoztatja.

Előre törj ki az egyik lábaddal, amit 45 fokos szögben hajlítasz. A hátsó, nyújtott lábad lábfejét egy kicsit fordítsd ki, és arra figyelj, hogy mindkét sarkad lent legyen a földön. A tenyereket összezárva a fejed felé nyújtsd a karodat, és törekedj a plafon felé, ha tudsz, akkor hátrafelé is.

Kobra póz

A hasadat, a tricepszedet, a mellizmodat, a hátadat, a csípődet és a fenekedet is edzi.

Hason fekvésben tedd a két tenyeredet szorosan a tested mellé, majd told fel a felsőtested úgy, hogy a könyököd hajlítva marad. A fenék-és lábizmaidat tartsd megfeszítve, a tekinteted a plafon felé fordítsd. Amennyire csak tudsz, hajlíts hátrafelé, de fontos, hogy csakis addig, amíg a csípőcsontjaid a földön maradnak!

Kis jógahíd

A hasadat, a fenekedet és a combizmaidat edzi elsősorban.

Hanyatt fekvésben húzd fel a lábadat, majd a karjaidat tenyérrel lefelé, a tested mellett szorítsd a földhöz, és told fel a fenekedet úgy, hogy a tested a fejedtől a térdedig egy egyenest alkosson. A lábszáraid merőlegesek legyenek a padlóval.

Íjállás

A hasat, a hátat és a csípőt erősíti.

Hason fekvésből emeld el mind az al-, mind a felsőtestedet úgy, hogy a kezeddel a bokádba kapaszkodsz. Minél kisebb területe marad lenn a testednek a földön, annál jobb.

Csavart ülés

A középső és oldalsó hasizmaidat egyaránt erősíti ez a mozdulat, akárcsak a hátizmaidat.

Egyenes háttal, az egyik lábadat kinyújtva (lábfejed pipálva!) tartsd, a másik lábadat úgy húzd fel, hogy a lábfejedet keresztezed a nyújtott lábad combjának túloldalára. A hajlított lábaddal ellentétes könyöködet akaszd be a térdedhez, és préseld vele minél közelebb a testedhez. A másik kezeddel a hátad mögött támaszkodj, miközben az egész felsőtesteddel a hajlított lábad irányába törekszel csavarodni.

Oldalra hajlítás ülve

Az oldalsó és középső hasizmaid, valamint a csípőd mellett a karodat és a válladat is formásítja ez a mozdulat.

Törökülésben hajlíts oldalra úgy, hogy a törzsedet nem fordítod semerre, és az alkarodat a talajba préseled. A másik karodat nyújtsd a fejed fölé, a tekinteteddel felfelé törekedj.

Tricepsznyújtás

A vállad, a hátizmaid és a tricepszed mellett a hasizmaidat is megdolgoztatja ez a gyakorlat.

Egyenes háttal szorítsd az egyik tenyeredet a két lapockád közé, miközben a másik kezeddel segíted a mozdulatot úgy, hogy a hátul lévő kezed könyökét a fejed irányába húzod. Ismételd meg a mozdulatot a másik oldalra is.

Pillangóülés

Ez a gyakorlat a belső combizmaidon öli leginkább a zsírt.

Egyenes háttal ülj, miközben a talpaidat egymáshoz szorítod, a sarkaidat pedig olyan közel húzod a fenekedhez, amennyire csak tudod. A térdeiddel a padló felé törekedj – akár a könyököddel is segíthetsz lejjebb tolni őket.

Csavart háromszög póz

A lábaidat, az oldalsó hasizmodat, a csípődet, a válladat és a mellizmaidat is edzi ez a gyakorlat.

Terpeszállásban az egyik lábfejedet fordítsd kifelé, és közvetlenül előtte tedd le az azonos oldalú tenyeredet a földre. A másik karodat felfelé nyújtsd ki, a tekinteteddel is kövesd. Mindkét lábad, és a hátad is maradjon egyenes!

Lefelé néző kutya

Az alap-jógamozdulat, ami valósággal felpezsdíti a testedet! Ha másra nincs időd, legalább csak ezt csináld meg egy pár percig!

A képen látható módon helyezkedj el. Karok vállszélességű, lábak csípőszélességű terpeszben vannak, miközben mindened ki van nyújtva (a hátad is!), és a sarkaiddal folyamatosan lefelé törekszel. A csípőddel hátrafelé, felfelé törekedj. A fejed lógjon, a nyakad legyen laza.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock