Salmonella és E.coli-baktériumok: a konyha 5 legpiszkosabb pontja, amit gyakrabban kellene takarítani

Nem is gondolnád, hol rejtőznek a legveszélyesebb kórokozók.

Amikor csillogó-villogóra takarítjuk ki a konyhánkat, abban a nyugodt tudatban hagyjuk ott, hogy most aztán minden bacitól megszabadultunk, ami fenyegethet. Sajnos nem így van, a láthatatlan kórokozók a konyha olyan pontjain leselkednek ránk, ahol talán eszünkbe se jutna keresni őket. Megosztjuk veled, melyek a konyhád legpiszkosabb pontjai.

Fogantyúk

A szekrények, a hűtő vagy a mikró fogantyúja csak úgy hemzseg a baktériumoktól, amelyek közül akár a Salmonellát terjesztő baci is előfordulhat ezeken a pontokon. Gondolj csak bele, hányszor nyitod ki a szekrényt vagy a hűtőt, miután egy darab nyers húshoz nyúltál hozzá! Fertőtlenítsd a fogantyúkat is minden takarításnál!

Mosogató

Nem elég, ha az edényeket elmosod, a mosogatótálcát is mindig át kellene súrolnod fertőtlenítővel, ecettel vagy teafaolajjal, ugyanis a mosogatóban akár E.coli baktériumok is rejtőzhetnek. A National Sanitation Foundation International háztartásokban végzett vizsgálata szerint a lefolyók körüli terület 45%-án volt E. coli vagy valamilyen coliform baktérium. Főként akkor kerülnek oda, amikor a nyers gyümölcsöket és zöldségeket mossuk meg.

Mosogatószivacs

A legjobb, ha a szivacsot minél sűrűbben cseréled, az ugyanis valósággal hemzseg a baktériumoktól. Az NSF szerint a háztartásokban megvizsgált tárgyaknak legalább 75%-a tartalmaz valamilyen coliform baktériumot, leggyakrabban Salmonellát és E. colit. Igazából minden használat után ki kéne ölnöd a szivacsból ezeket a kórokozókat azzal, hogy ecettel itatod át, vagy azzal, hogy beteszed az edényekkel együtt a mosogatógépbe.

Hűtőszekrény

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a hosszabb eltarthatóság érdekében nem szabad megmosni felhasználás előtt, így eleve baktériumokkal és növényvédő szerekkel együtt kerülnek a hűtőbe. Ugyanígy problémás a hűtőben tárolt nyers hús is, ami a csomagolás ellenére is szivároghat kissé, ez pedig coliform baktériumok elszaporodásához vezethet. A hűtőszekrény polcait és fiókjait havonta kellene tisztítani meleg, mosószeres vízzel, majd áttörölni szárazzal.

Vágódeszkák

Ezek után talán érthető, hogy az ötödik legszennyezettebb területe a konyhának a vágódeszkák felülete, amelyeknek hajszálnyi réseibe könnyűszerrel beköltözik mindenféle baktérium. Ezért is fontos például az, hogy külön deszkát használj a húsok és külön deszkát a zöldségek szeletelésére, amiket sosem keversz, így elkerülheted a keresztszennyeződést. Ezen felül a deszkákat is minden használat után forró mosogatószeres vízzel és/vagy ecettel kellene átsuvickolnod.

Forrás: femina.hu