Tavaszi megújulás az ájurvéda segítségével

Az ájurvéda segítségével természetes és kíméletes módon szabadulhatunk meg a felgyülemlett méreganyagoktól.

A természetben is megfigyelhető, hogy télre az állatok is vastag zsírréteget halmoznak fel, ezzel óvva magukat a téli hidegtől. Az embereknél is így működik, télen testünk jobban raktároz, sajnos ez a méreganyagokra is igaz. Többet is eszünk, gondoljunk csak a karácsonyi időszakban előforduló rosszul kialakult szokásra, túlevésre. Ilyenkor az emésztésünk lassul, az agni, azaz az emésztés tüze csökken. A megterhelő ételekkel nehezebben küzd meg a szervezet és így a méreganyagok kiválasztására sem jut elegendő energiája.

Ezért tavasszal minden évben megújulásra van szükségünk. Ilyenkor a test sejtszinten érzi az évszakváltozást, elkezdi az energiaraktárak feltöltését. Szerencsére a testünk intelligens, így a káros és toxikus anyagok a zsírszövetekben rakódnak le, megóvva a fontosabb szerveket tőle. Azonban nem mindegy, hogy milyen módszer segítségével akarjuk eltávolítani a mérgeket a szervezetünkből.

Egyes módszerek többet árthatnak, mint használnának. Az ájurvéda segítségével természetes és kíméletes módon szabadulhatunk meg a felgyülemlett méreganyagoktól.
Vásárolhatunk különböző gyógynövényekből összeállított készítményeket is, de az alábbi módszerrel ezek nélkül végezhetünk ájurvédikus energiatuningot: Ételeinket könnyen emészthető és tápanyagban gazdag alapanyagokból állítsuk elő. Fogyasszunk sok levest, gyümölcsöket, párolt zöldségeket, melyeket csak enyhén fűszerezzünk. Ügyeljünk a megfelelő pihenésre, ne maradjunk fent éjszakába nyúlóan, időben térjünk nyugovóra. Gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, ami lehetőleg legyen langyos vagy meleg legyen, ezzel sem terhelve a szervezetet. Végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást, legyen az akár séta, jóga vagy futás. A lényeg, hogy a testalkatnak megfelelő formát válasszunk, ami nem terheli meg annyira a testünket.

Az emésztés elősegítésére az alábbi fűszerek használata ajánlott: kömény, édeskömény, fekete bors, gyömbér, kurkuma, koriander.
Forrás: maharishiajurveda