Mit ültessünk márciusban?

Az első tavaszi hónapban már elkezdhető a veteményezés, ha szeretnénk, hogy minél több friss gyümölcsünk és zöldségünk legyen, vagy az egész kertünk virágpompában tündököljön.

Virágok a kertben vagy melegházban
A kertben elültethetünk vadvirág magkeveréket, melyek majd jól odavonzzák a méheket, pillangókat és csodás színekbe burkolják kertünket. Ha már könnyebben kezelhető a föld, akkor érdemes az egynyáriak közül elültetni a búzavirágot vagy a nagyvirágú tündérkürtöt.

Fotó: Pixabay

A melegházban vagy zárt helyen évelő őszirózsa, az ausztrál százszorszép vagy a merész kakastaréj magjait fűthető palántanevelőben ültessük el. Párkányra helyezett cserepekben a Kleopátra tűjét vagy a nyári violát ültessük el, mert ezek napfényt és változatosabb időjárást igényelnek. A nyáron nyíló muskátlit, nebáncsvirág, petúnia és lobélia magjait szintén fűthető palántázóban csíráztassuk ki. Ilyenkor ültethetők a különböző zsályafélék is.
Gyümölcsök ültetése
Az epret ilyenkor már kiültethetjük a szabadba. Ha kártevőmentes gyümölcsre vágyunk, akasztható kosárkákba ültessük el, ráadásul így könnyebb lesz a szüret is. A rebarbara is ilyenkor vethető, fontos, hogy tápanyagban gazdag termőföldbe tegyük. Az eper és a rebarbara remekül kombinálható süteményekben, különleges ízvilágot biztosítva.
Zöldségek palántáztatása melegházban
Számtalan zöldség palántáztathat ilyenkor már, de szükségük van melegre. Ezért vagy melegházban, vagy fűtött, meleg helyen tudjuk elkezdeni a nevelésüket. A padlizsánnak hosszú vegetációs időre van szüksége, ezért érdemes minél korábban elkezdeni a vetését. Ilyenkor vethető a zeller, a karfiol, bimbós kel, tépősaláta, uborka, paradicsom, csemegepaprika. A fűszernövényeket is most érdemes fólia alatt elültetni, mint pl. oregánó, citromfű, zsálya, kakukkfű. A bazsalikomot konyhaablakban csíráztassuk.
Zöldségek elvetése közvetlenül a kertben
Melegház híján a kertben is elvethető több népszerű zöldségfajta. A jól előkészített talajba elvethetjük a cékla, a lóbab, a cikória, a brokkoli, a karalábé és kelkáposzta magjait. A sárgarépát és fehérrépát kavicsmentes talajba vessük el. Cserepekben nevelhetünk vizitormát, arra ügyelve, hogy mindig 5-7cm magas vízben álljon. Fűszernövények közül a koriander, a metélőhagyma, kapor és a petrezselyem magjait vethetjük el közvetlenül a kertben. Ilyenkor vethető a spenót és a borsó és az újhagyma is.

Forrás: Hobbikert