Az első megcáfolhatatlan jelek, hogy beköszöntött a tavasz

Ha már igazán eleged van a mínuszokból és a latyakból, a következő jeleknek nagyon fogsz örülni.

Március derekához érkezvén joggal mondhatod, hogy elég volt a télből, ideje lenne nagykabátodat a gardróbszekrény legeldugottabb sarkába gyömöszölni és a bakancsot is kényelmesebb cipőre cserélni. Nagy örömünkre lassan, de biztosan kijelenthetjük, hogy a leghidegebb évszaknak vége, és beköszönt a várva várt tavasz, amelynek első jeleit már tapasztalhatod is, ha körültekintő vagy. Ezek közül szemezgettünk.

Az állatvilág hírnökei

Az első napsugarak megjelenésével egy időben bújnak elő és térnek haza állatvilágunk első hírnökei, hogy kijelentsék: a fagynak leáldozott. Költöző madaraink hazajönnek délen eltöltött vakációikról, hiszen akármilyen csábító is a trópusi paradicsom és az ottani “életszínvonal”, mégiscsak ide húzza őket szívük. Ha az utcán kóborolva esetleg fecskével vagy gólyával futnál össze – már, ha ez ilyen formán lehetséges -, biztos lehetsz benne, hogy idén már nem kell elővenned a szánkót.

A szép időben megejtett séta közben, a földet pásztázva is apró jelekre lehetsz figyelmes.

Ha nem faltörő kos módjára közlekedsz és taposol el mindent magad előtt, akkor bizony, könnyen összefuthatsz a verőköltő bodobáccsal, vagyis gyerekkorunk suszterbogarával.

A jellegzetes vörös-fekete színű, apró bogarak a leggyengébb napfény hatására is előmerészkednek téli kuckójukból, ezért is lehetünk biztosak benne, hogy a velük történő találkozás időjárásunkat tekintve is jót jelent.

A különböző hanghatásokra is érdemes figyelni, hiszen ezek között is vannak olyanok, amelyek a tavasz eljövetelét hirdetik. Mint tudjuk, ez az évszak a szerelemmel is összeköthető, és ez nincsen másképp az állatvilágban sem.

A kóbor cicák is ilyenkor esnek szerelembe, és ezt nem szégyellik mások előtt sem.

Első néhány randevújuk távolról is jól hallható “udvarlást” takar, még ha mi elsőre az erőszakos közeledést is feltételezzük ezekben. Nem kell tehát megijedned, ez a szerelmi násztánc az élet része, és egy újabb nyilvánvaló jele a tél elvonultának.

A nyüzsgő mindennapok

Amint pluszba merészkedik hőmérőd higanyszála, máris meghallhatod az első fülsiketítő gázfröccsöt, ami nagy eséllyel egy kétkerekűtől származik. Bizony, újra ellepik az utcákat a motorosok.

A hó és a csúszós utak száműzöttjei három kemény hónapon keresztül várják, hogy újra birtokba vegyék az aszfaltot és érzékeny hallójárataidat.

Ha az év ezen időszakában csoportosan látod, vagy éppen hallod elsuhanni a motorosokat, sejtheted, hogy hóval már csak év végén fogsz újra találkozni, ellenben egy füldugó beszerzése aktuálissá válhat.

Elsősorban a férfiak számára nagy öröm, hogy a hölgyek öltözködésében is tetten érhető a változás. Az egyre melegebb napok hatására a szoknyák rövidülnek, és a különböző ruhadarabok is vékonyodnak.

Ez persze természetes is, hiszen mindenki kellőképpen megunta a nyolc réteg ruhát a nagykabát alatt, ráadásul ismerőseinket is alig tudtuk beazonosítani a textilrengetegben egy-egy váratlan találka alkalmával.

Nem mellesleg a szemnek is sokkal szebb látványt jelent a tavaszi viselet, mind a nőkön, mind pedig a férfiakon, ezért is örülhetsz, hogy vége a cidrinek.

Mindenki nagy kedvence, a fagylalt is visszatér a mindennapokba, a földre zuhanó gombóccal és a csokifoltos blúzzal együtt. Az utcán hisztiző kisgyerek, aki eper helyett puncsot kért volna, és a tölcsér alján kiömlő nedűt szürcsölő apuka szintén a tavasz és a szép idő megcáfolhatatlan jelei. Megszaporodnak a “Megkóstolhatom a tiédet?” és a “Tudtam, hogy leeszem magam” mondatok, de ki bánja, ha közben a friss levegőn sétálgathatunk, barátainkkal, családunkkal.

Közösségi oldalak

Hogyan is mehetnénk el szó nélkül a közösségi oldalakat elárasztó “tavasz” mellett? Ezeknek a felületeknek hála bizony, akkor is láthatod, hogy kisütött a nap, ha netán barlangban élsz.

Tömkelegével töltik fel ugyanis ismerőseink a szabadban mászkálós, napszemüvegben csücsörítős és bukósisakban vigyorgós szelfikethogy mindenkiben tudatosuljon, milyen hónapot írunk.

A kerti partikról és tóparti sétákról közzétett képek és videók szintén azt jelzik, vége a zimankónak.

Amennyiben nem vagy tagja egyetlen ilyen oldalnak sem – de életben vagy – , nem találkoztál fecskével vagy tapostál agyon ne adj’ isten egy suszterbogarat, macskákat sem hallottál ismerkedni és még egy motor sem okozott fülcsengést, akkor segítünk: Végre itt van a tavasz!

Képek: Thinkstock, Pixabay