3 egyszerű trükk, amivel jócskán spórolhatsz bevásárláskor

Ha úgy érzed, képtelen vagy spórolni, ha egy bevásárlás alkalmával vagyonokat költesz, csupán ezt a 3 tippet kell megfogadnod.

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy leugrasz a sarki közértbe egy tejfölért és két tábla csokival, meg három zacskó chipsszel térsz haza. Rosszabbik esetben tejföl nélkül. Sajnos ez egy általános probléma, hiszen olyan nehéz megállni a sok finom falat között, hogy csakis arra koncentráljunk, amire valóban szükségünk van. Pedig ha minimális önfegyelmet gyakorolnánk hasonló helyzetekben, rengeteget spórolnánk a havi kiadásokból. A következőkben 3 egyszerű, mégis hasznos tippet adunk neked, hogyan kerüld el a féktelen költekezést egy-egy bevásárlás alkalmával.

Írj bevásárlólistát!

Igen, ez nem egy mai módszer, mégis nagyon sokat segíthet. Maximum 5-10 percet vesz el életedből az, ha indulás előtt körültekintően összeírod mit kell otthonra venni. A bevásárlólista nem csupán a feledékenység ellen remek recept, ezzel a módszerrel bizony rengeteget spórolhatsz is. Manapság már majdnem mindenki rendelkezik okos telefonnal, így még csak papírra és tollra sincsen szükséged, elég ha mobilod egy ilyen célra kitalált alkalmazását használod. Az otthoni készülődés közben alaposan járd körbe, hogy valójában mire is van szükséged a hétvégi ebédhez, és mik azok a nélkülözhetetlen dolgok, amelyeknek híján vagy a háztartásban. Ha kész a lista, kezdődhet a vásárlás. Persze az önuralom továbbra is fontos szerepet játszik, hiszen az ínycsiklandozó falatok könnyen letéríthetnek kijelölt utadról, de ha szigorúan, saját pontjaid alapján haladsz, hónap végén bizony meglesz a gyümölcse.

Számold ki a vásárlásra szánt összeget!

Szintén nem forradalmi módszer a következő, de hidd el, ezt betartva, sikerre vagy ítélve! Az előbbihez hasonlóan, ebben az esetben is időt kell szánnod a felkészülésre, ha nem szeretnéd minden félretett pénzed elszórni. Egy átlagos bevásárlás alkalmával, az alapvető hideg élelmen és a fontosabb hozzávalókon kívül nem nagyon kell mást beszereznünk. Nagy valószínűséggel már indulás előtt összeáll a fejedben, hogy mik lesznek azok a termékek, amelyeknek kosaradban kell landolniuk. Ezek alapján nagyjából össze tudod állítani magadban, hogy mennyit fogsz költeni. Ebben segítségedre lehetnek a különböző szórólapok is, amelyekben akár pontosan is meg tudod határozni, hogy mennyi lesz a kiadásod. Ha kész a költségvetési terved, nincs más feladatod, mint annyi pénzt eltenni a tárcádba, amennyi biztosan elég lesz a kasszánál. A maximális siker érdekében, akár bankkártyádat is otthon hagyhatod, hogy elkerülj mindennemű kísértést, ami felesleges költekezésre csábítana. Ha ügyesen csinálod, ezzel a módszerrel is dupla annyit spórolhatsz hónap végéig, mint általában.

Ne használj bevásárlókocsit!

A bevásárlókocsi rendkívül praktikus tud lenni, ha autóval érkezel a boltba, és még csak cipelned sem kell a motyót. De az is egyértelmű, hogy jóval nagyobb a befogadóképessége, mint kistestvérének, a kosárnak. Ebből adódik, hogy aki bevásárlókocsival vásárol, sokkal több cuccot képes összeszedni. Ha teheted kerüld a kocsit, és inkább kosarat vegyél magadhoz, ezzel is korlátozva a lehetőségeidet. Egyrészt kevésbé lesz kedved sokáig mászkálni a boltban egy megpakolt kosárral, másrészt pedig törekedni fogsz arra, hogy csak a legfontosabbakat pakold bele, mielőtt megszakadsz a súlya alatt. A biztos siker érdekében az a legjobb, ha gyalogosan érkezel a bevásárlóközpontba, így azt is jobban megfontolod, hány szatyorral indulj el hazafelé. Mint tudjuk, a mozgás egészséges, így ezzel a módszerrel egyszerre spórolhatsz is, és a szervezetednek is kedvezel.

Képek: pixabay.com