Petőfi Sándor viharos szerelme Szendrey Júliával

Bár akkor még nem volt se Facebook, sem Instagram, mégis szinte ugyanúgy nyomon lehetett követni a híres páros szerelmi életének alakulását.

A nagyszerű költőlegenda ugyanis egyből versbe öntötte örömét és bánatát, amint történt valami, ami a kapcsolatukat érintette.

Az első nehézséget szerelmük kibontakozásában az jelentette, hogy a lány apja, Szendrey Ignác nem támogatta a kapcsolatukat. Júlia ráadásul igen szeszélyes típusú nő volt, így Petőfi sosem tudhatta igazán, mi is jár a fejében, hogyan tehetne igazán a kedvére. Ebben a reménytelen helyzetben született meg a Reszket a bokor, mert… című költeménye is.

Fotó: Wikipédia

Júlia ekkor észbe kapott, és igent mondott a bizonytalanságban tipródó költőnek. 1847. szeptember 8-án, egy éves ismeretség után egybekeltek. Közös gyermekük, Zoltán 1848. december 15-én született meg.
Bár Júlia nem hitt teljesen a költő halálában, mégis hamar eldobta özvegyi fátylát. A közvélemény emiatt megvetette őt, csalfa asszonynak tartották. Felháborodásában Arany János is írt egy szitkozódó verset, amit szerencsére Júlia nem olvashatott, mivel azt jóval a halála után adta közre a költő fia. Ezután még több pletyka és buja történet kapott szárnyra Júlia hűtlenségével kapcsolatban, de már nem tudta megvédeni magát.
Nemrégiben azonban kiderült az is, hogy nem csak Júlia volt szeszélyes, hanem a hősszerelmes Petőfi is több vasat tartott a tűzben. Előkerült ugyanis egy napló, amiben érdekes részletek derültek ki a költőről. Mivel azok a lapok hiányoztak belőle, amik igazolnák a napló tulajdonosának kilétét, ezért hosszú éveken át tartó grafológiai elemzésnek vetették alá. Kiderült, hogy a sorokat biztosan nem Júlia írhatta féltékenységében, hanem Priell Nelli, akivel ezelőtt csak futó ismeretséget tartottak számon a költővel kapcsolatban – bár kapcsolatukra már Júlia naplójában is találtak utalásokat.
Az, hogy csak az egyikük, vagy mindketten hűtlenek voltak, talán már sosem derül ki.

Forrás: Hirado Hetek Kulturpart