Kávéházi mesék: Forradalom születése a Pilvaxban

170 éve már, hogy a Pilvax kávéházban megszületett a legnagyobb magyar forradalom, a Szabadságharc ötlete.

A kávéház 1838-ben nyitotta meg kapuit, akkor még Café Renaissance néven. Máig is ismert nevét későbbi tulajdonosától, Pilvax Károlytól kapta, aki az 1940-es években vette át a helyet. Petőfi Sándor 1944-től rendszeresen itt reggelizett, itt alakult meg a Tízek társasága. Az asztaltársaság fiatal költőkből és írókból állt. Tagja volt még Petőfin kívül többek között Jókai Mór, Tompa Mihály is.

Fotó: Wikipédia

Ebben a csodás kávéházban írták meg azt a 12 pontot, amit a Független Párt szorgalmazott az utolsó rendi országgyűlésen. Az első változatot Irinyi József fogalmazta meg március 12-én, mely tartalmazott egy bevezetést is, amely megindokolta a kiáltvány megszületését. A végső formáját Jókai Mór által nyerte el, aki a nép számára is közérthetővé tette a 12 pontot.
„Mit kiván a magyar nemzet.
Legyen béke, szabadság és egyetértés.
1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
3. Évenkinti országgyülést Pesten.
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
5. Nemzeti őrsereg.
6. Közös teherviselés.
7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
9. Nemzeti Bank.
10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
12. Unio.
Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Fotó: Wikipédia

Eredetileg március 19-én terjesztették volna elő, de a bécsi forradalom kitörésének hírére úgy döntöttek, hogy Budapest sem maradhat csendben, így előre hozták az időpontot. 15-én reggel lefoglalták a Landerer és a Heckenast nyomdagépeit, hogy kinyomtassák a 12 pontot és a Nemzeti dalt.
Ezután Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt, először a Pilvax kávéházban. Innen indult el a forrongó tömeg. Egészen 1948 augusztusáig a Forradalmi Csarnoknak nevezték a helyet.
A szabadságharc bukása után az utca nevét vette fel a hely. 1911-ben a városrendezés áldozataként lebontották, de később, az 1920-s években nem messze régi helyétől újra építették. Itt találkoztak 1927-től a Petőfi Társaság tagjai is. Jelenleg a City Hotel Pilvax üzemelteti.

Forrás: Wikipédia