5 dolog, amitől a gyermekedből később vezető válhat – tanítsd meg neki!

De mitől is válik valaki jó vezetővé? Miben különbözik másoktól?

Abban, hogy képes szavaival és határozott jövőképével motiválni másokat arra, hogy kövessék és ehhez nem kell erőszakhoz folyamodnia. Ezt az 5 dolgot tanítsd meg gyermekednek, ha ilyen embernek képzeled el a jövőben.

Magabiztosság
Az egyik legfontosabb tulajdonság, amit meg kell tanítanod a gyermekednek. Sosem lehet elég korán kezdeni. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a többség azokat az embereket követi szívesen, akik magabiztosak, sugárzik belőlük a határozottság. Az is kiderült, hogy tanácsot is szívesebben fogadunk el ilyen emberektől, annak ellenére is, hogy az nem tűnik annyira jó ötletnek. Tanítsd meg arra, hogy a véleményét mindig magabiztosan mondja ki, ne félve.

Fotó: Pixabay

Pozitív dolgokra fókuszálás
Az egész élet egyszerűbb, ha sikerül optimista szemlélettel nézni a világot. Ezt is mielőbb meg kell tanítanod, hogy gyermeked kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen. Magyarázd el neki, hogy mindig törekedjen arra, hogy meglássa a dolgok pozitív oldalát, a kudarcokban is felfedezze a jót.
Egyediség
A vezetők mindig kitűnnek a tömegből. Nem véletlen, hiszen mindegyik egyedi egyéniséggel bír. Határozott elképzelésük van a dolgokról, nem a tömeggel mennek. Képesek egészen más szemszögből figyelni a dolgokra, mint mások. Tanítsd meg gyermekednek már fiatal korában, hogy ne sablonokban gondolkozzon, merjen más szemszögből is megnézni dolgokat. Merje kifejezni egyéni gondolatait, csak arra ügyeljen, hogy ezt mindig barátságos módon tegye meg.

Hagyd dönteni!
Ne akarj helyette minden megcsinálni, mindenáron a véleményét átformálni, dönteni helyette. Egy jó vezetőnek komoly döntéseket kell meghoznia, melyhez felelősség is párosul. Ha nem tanulja meg már gyermekkorában, hogy milyen módokon tud dönteni, és hogy a döntései felelősséggel járnak, akkor később is gondjai lesznek ilyen téren. Fog rossz döntéseket hozni, hibázik majd, de ezekből nagyon sokat fog tanulni. Első körben nem kell nagy dolgokban gondolkozni, csak adj neki lehetőséget, hogy kétféle ruhából választhasson reggel, vagy eldönthesse, mit vacsorázzon. Persze túlzásba sem szabad esni és mindent ráhagyni, mert akkor úgy érzi mindent megkaphat, és nem tanulja meg a kudarcot kezelni.
Csapatjáték
Az egyénisége kifejlődése mellett az is fontos, hogy tudjon csapatban is együttműködni. Egy vezető sem lehetne az a csapata nélkül. Fontos kialakítani benne ezt a viselkedési formát is. Szerencsére az iskolában számos alkalommal csapatban végeznek feladatokat, de nem árt, ha te is erre sarkallod. Pl. egy testvérvita esetén próbáld abba az irányba terelni a csemetéidet, hogy közösen oldják meg a problémát.

Forrás: Bien