7 lehetséges ok, amiért még nem találtad meg az igazit

Vizsgáld meg: nem lehet, hogy igaz rád valamelyik?

Ha te is azok közé tartozol, akik úgy érzik: eleget voltak már egyedül, eleget tanultak már a párkapcsolatokról és önmagukról, és most már igazán jöhetne az “igazi” az életükbe, akkor érdemes elolvasnod az alábbi lehetséges okokat, miért nem érkezett még meg. Egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik is igaz rád – de ha mégis magadra ismersz valamelyikben, azzal jobb szembesülni és elkezdeni dolgozni rajta, nem igaz?

Még az előző szakításod miatt szenvedsz

Sőt, akár az is lehet a szándékod, hogy egyenesen féltékennyé tedd az exedet. De legalábbis jól megmutasd neki, hogy igen is, kellesz valakinek, és “mások igazán megbecsülnek téged”, nem úgy, mint ő, ja és persze “vele sokkal boldogabb vagy, mint az exeddel voltál”. Közben pedig persze, amikor épp a négy fal között vagy és elér egy őszinte pillanat, tudod jól, hogy még mindig ő hiányzik.

Ezzel az a gond, hogy amíg a sebeid gyógyítására használsz embereket, elszalasztod annak a lehetőségét, hogy tiszta fejjel és őszinte érdeklődéssel közeledj feléjük – pedig lehet, hogy abban az esetben tényleg beléjük szeretnél, és csodálatos kapcsolatotok lenne.

Hagyd az ismerkedést, amíg még nem vagy túl az előzőn. Beszélgess rengeteget a barátaiddal, írj blogot az érzéseidről, és persze, csinálj mindent, amire az előző párkapcsolatod alatt nem volt lehetőséged! Egyik nap arra fogsz rádöbbenni, hogy már egyáltalán nem vágysz vissza az exedhez – ekkor kezdj el nyitni újak felé.

Irreális elvárásaid vannak a másik felé

Gyakran esünk abba a hibába, hogy túlzásba visszük a potenciális párunk felé támasztott elvárásainkat, és nagyjából semmit nem tudunk lejjebb adni abból, hogy legyen kívül-belül tökéletes. Próbálj meg nyitottabb lenni! Ha egy randipartnereddel tök jól érzed magad, igazán jól elbeszélgetsz vele, de külsőleg még nem érzed őt vonzónak, ne dobd el rögtön! Ha külsőleg helyes, de belülről “unalmas”, legyél türelmes: lehet, hogy neki szüksége van még egy-két találkozóra ahhoz, hogy feloldódjon, és akkor egyszer csak megtapasztalod majd a valódi énjét, ami nagyon is magával ragadó.

Olyasvalakiről álmodsz, aki másnak a párja

Semmiképp se töltsd azzal az idődet, hogy valaki más párját ragadod el, akkor se, ha van erre esély. Hogy miért? Mert még ha össze is jöttök, azon fogsz rettegni: ha a párjával megtette, hogy ott hagyta érted, akkor veled vajon mikor teszi meg ugyanezt…?

Bizalom-, azaz önbizalomproblémáid vannak

Az alaptalan féltékenykedés, a gyanakvások is megölik a kapcsolatot, de az is, ha általánosítások élnek a fejedben. “Mindegyik ugyanolyan!” “Mindegyik csak azt akarja!” “Nincs köztük egy normális se!” Satöbbi.

Nem lehet, hogy te vagy az, aki mindig ugyanazt a típust kergeti (pl. a nárcisztikus vagy a könnyelmű fajtákat)?

Ha nem, akkor szabadulj meg a gondolkodási mintáidtól, és minden új ismeretségnek add meg a teljesen tiszta lap lehetőségét, mert lehet, hogy épp ő lesz az, aki ledönti az általánosításaidat. Ettől még persze, nem kell rögtön minden bizalmadat belé vetned, és semmiképp se légy naiv, ne csukd be a szemed-füled, ha netán gyanús jeleket látsz.

Félsz az elköteleződéstől

Tipikus mai problémaként emlegetik, elsősorban férfiak terén, de egyáltalán nem csak ők lehetnek azok, akik visszalépnek egy harmonikus és jól működő kapcsolatból – éppen azért, mert harmonikus és jól működik.

Fontos lenne, hogy számot vess – akár pszichológusi segítséggel – azzal, miért tartasz az elköteleződéstől, a családalapítástól, miért csak a rosszat látod benne? Vajon a filmekből, sorozatokból áradó túlzott szabadelvűség, esetleg a barátaid ültették a füledbe a bogarat, hogy az egész egy “börtön”?

Miért nem tudod elképzelni, hogy valakivel együtt élni és családot alapítani a legcsodálatosabb dolog, ami tele van ugyan nehézségekkel, de épp ezért a legnagyobb örömökkel is – olyan mámoros pillanatokkal, amilyeneket még sosem éltél át, mert csak férjként/feleségként/szülőként lehet.

Kétségbeesetten szeretnél bevágódni

Amíg stresszesnek és kétségbeesettnek érzed magad, amíg feszült vagy, ha valakivel nem érzed úgy a dolgokat, “ahogy lenniük kéne”, amíg rossz kedvűen tekintesz a saját életedre és üresnek, értelmetlennek érzed az egyedülálló státuszod miatt, addig nagyon valószínű, hogy nem fog jönni az, akivel felszabadultan jól fogod érezni magad.

Még ha nagyon figyelsz is a viselkedésedre, és nem “tolod túl”, hidd el, akkor is lehet érezni a kisugárzásodon, hogy görcsösen be akarsz vágódni.

Ezt nem igazán tudod irányítani – és kudarcot kudarcra fogsz halmozni. Ha úgy érzed, görcsös vagy és kétségbeesett, akkor mindenképp tedd félre az ismerkedést, és kezdj bele valami egész másba! Falmászás, bringatúrák, menhelyes kutyák sétáltatása, különleges főzési technikák vagy a bortudomány elsajátítása… legyél merész, és vágj bele valamibe, ami teljesen leköt!

Rohansz

Mert “ketyeg a biológiai óra”, mert “nem ott tartasz az életben, ahol tartanod kéne”, mert “semminek nincs értelme, ha nincs közben egy párunk”. Így aztán minden második emberben az igazit akarod látni, és gyakorlatilag rögtön a lábai elé veted magad, “csak haladjunk már”. Hidd el, ezt is megérzi rajtad a másik. Ha viszont tényleg komolyak a szándékaid vele, akkor meg éppen azért ne rohanj! Ne beszélj rögtön az elsöprő szerelemről, amit érzel iránta, és arról, hogy a világon mindent megadnál neki, mert ez adott esetben rettentően fojtogató és ijesztő lehet a másik számára.

Ha valaki iránt igazán mélyen érzel, azt ki tudod fejezni egyszerűen a gesztusaiddal, a hétköznapi tetteiddel is.

És csak akkor verbalizáld, mennyire komolyan gondolkodsz róla, amikor őfelőle is hasonlóan erős figyelmet érzel áradni – vagy ha ő kéri, hogy beszéljetek kettőtökről.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstok