Miért lyukacsos minden kréker? 8 érdekesség különböző ételekről, amelyektől elhűlsz

Tudtad például, hogy a csoki jó eséllyel el fog tűnni a Föld színéről, vagy hogy a szerencsesüti nem is kínai találmány?

Ételekkel kapcsolatos – szomorú és vidám – érdekességeket gyűjtött össze egy külföldi portál, amelyek közül mi is szemezgettünk.

1.

A génmódosított növények termesztése a világ túlnyomó többségében teljesen legális. A képen a zöld terület, ahol engedélyezett, a sárga, ahol az államok többségében tiltott, a piros pedig, ahol teljes egészében tiltott.

2.

A szerencsesütiket jellemzően a kínai éttermekben találjuk meg és azt gondoljuk, hogy Kínából származnak. Pedig nem. Japán származású amerikaiak találták ki San Franciscóban.

3.

Az a wasabi, amit itthon veszünk meg, nagy valószínűséggel nem sokat találkozott növény eredetével. Az eredeti wasabit csak Japánban lehet megtalálni, ahol nagyon speciális körülmények között készítik el a neki nevet adó növényből. A wasabi gyökerei 3-4 éven át érnek, és kevesebb mint fél kiló belőlük több mint 25 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül. Amit itthon kapunk wasabiként, az jellemzően egy tormából, mustárból, keményítőből és zöld ételszínezékből álló keverék.

4.

Hasonlóképpen a ketchup is sokszor készül el úgy, hogy paradicsomot még csak futólag sem látott. Almaszószból, különböző sűrítőanyagokból és színezékekből állítják elő. Ha egy étteremben szeretnéd megállapítani, hogy valódi ketchupot kaptál-e, akkor az állagát és a színét figyeld meg. Az igazi, paradicsomból készült ketchup sötét színű és jó sűrű.

5.

Tudod, miért vannak mindig lyukak a krékereken? Nem dísznek: ahhoz van szükség rájuk, hogy kellően átjárja őket a hő és megfelelően ropogósra süljenek. Egyébként a világ első kréker kekszei az Államokban sültek meg, és 13 lyuk volt rajtuk, jelképezendő a 13 amerikai államot.

6.

Az ételek feltüntetett kalóriatartalma akár kifejezetten távol is állhat a valóságtól. A kalóriatáblázatok nem számolnak a különböző emberi szervezetek felszívóképességével, és az utóbbi időben például az is kiderült, hogy a mandulában 20 százalékkal, a pisztáciában 5 százalékkal kevesebb a kalória, mint eddig hittük.

7.

Vannak olyan finomságok, amelyek jó eséllyel teljesen el fognak tűnni a Föld színéről. Ilyen például az avokádó, amit egyszerűen nem éri meg termeszteni, bizonyos fajta almák, amelyeknek hidegebb hőmérsékletre van szükségük, vagy a banán, aminek ültetvényeit egy járvány támadta meg, ezért nagyon gyorsan elkezdtek kipusztulni. De a csoki is el fog tűnni – ide kattintva többet tudhatsz meg.

8.

Íme a világ legdrágább pizzája, amit egy new yorki étteremben fogyaszthatsz el, ha van felesleges 690-700 ezer forintod. Ossetra kaviárral, stilton-sajttal és 24 karátos aranylevelekkel pakolják meg.

Industry Kitchen (@industrykitchen) által megosztott bejegyzés,

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock