Hamar zsírosodik a hajad? 5 egyszerű szabály, amit be kell tartanod

Ha sokat szenvedsz a zsíros hajad miatt, figyelj ezekre.

Gyűlöljük azt az érzést, amikor semmi erőnk hajat mosni, rosszabb esetben még utána beszárítgatni, de muszáj megtenni, mert már túl zsíros. Vannak azonban olyan apróságok, amikre ha figyelsz, később kezd el zsírosodni a hajad, így ritkábban is kell megmosnod.

1. A balzsamot vidd a fejbőröd közeléből!
A sampont a fejbőr megtisztítására kell használni, vagyis csak a fejedbe dörzsöld be. A belőle képződő hab és a sampon maradéke végigfolyik a hajadon, és ez így tökéletesen elég is. A balzsamot ezzel ellentétben a hajadra és ne a fejbőrödre kend. Ha ugyanis a gyökereket is éri, akkor sokkal hamarabb kezd majd zsírosodni a hajad.

2. Lejjebb a vízhővel!

Hajmosás közben semmiképp se forró vizet használj, az ugyanis beindítja a faggyútermelést a fejbőrödben. Langyos, vagy nyári nagy melegben hideg vizet folyass a hajadra.

3. Tisztítsd a fésűt, kefét!

Ritkán jut eszedbe, igaz? Pedig ha rendszeresen átmosod valamilyen zsíroldó és fertőtlenítő szerrel a fésűdet, hajkeféidet, akkor nem fognak a zsírok és a baktériumok oda-vissza vándorolni köztük és a hajad közt.

4. Használj száraz sampont!

Hogy csökkentsd az olajos fényét a hajadnak, szórja a hajtövekre száraz sampont, várj 10 percet, majd fésüld át a hajad. A száraz sampon befedi a zsíros hajszálakat, így azok tovább látszanak frissnek.

5. Hagyd el a cukrot, a fehér lisztet és a zsírt!

Ha a fenti praktikákat is legalább 3 hónapja próbálgatod már, és még mindig nem tapasztalsz változást, akkor a cukor és a fehér liszt, illetve a nagyon zsíros ételek egyébként is javasolt elhagyása sokat segíthet. A minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása viszont nagyon jó hatással lesz a hajadra.

Ha pedig úgy érzed, képtelen vagy jobbítani a helyzeten és nagyon zsíros a hajad, akkor irány a bőrgyógyászat! Több helyen teljesen ingyenes haj-és fejbőrvizsgálatot lehet végeztetni (Budapesten például egy, a Széna téren lévő patikában).

Azt is érdemes elolvasnod, hány tévhit terjeng a hajadról és a hajápolásról, amiknek talán te is bedőltél eddig.

Forrás: kuffer.hu