5 étel, ami teljesen el fog tűnni a Föld színéről

A banán és a csoki, de bizonyos almafajták is köztük vannak.

Talán hihetetlenül hangzik, de vannak olyan gyümölcsök és más természet-adta források, amelyeket most még természetesnek érzünk és bármikor felmarkolhatunk a boltban, utódaink azonban már nem élvezhetik. Öt ilyen halálra ítélt finomságról írunk az alábbiakban.

1. Bizonyos almafajták

Többek között a klímaváltozásnak köszönhető, hogy bizonyos almafák egyszerűen nem fognak tudni többé megélni, mert ezeknek a fajtáknak a számára a kellően hűvös telek lerövidültek, így nincs meg a megfelelő idejük a hidegben, ami a termésük előkészítéséhez szükséges.

2. Avokádó

Nincs jobb egy mennyei avokádókrémnél, amibe frissen sült pitát mártogatsz, igaz? Hát, könnyen lehet, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aminek tagjai még élvezhetik az avokádókrémet. A növény termesztése ugyanis nagyon drága, és összegészében nem éri meg az ültetvények fenntartása.

Kevesebb mint fél kiló avokádónak majdnem 500 liter vízre van szüksége.

3. Banán

Egy banánfák gyökereit megtámadó járvány már az 1950-es évek óta nagy pusztítást végez a banánültetvények terén, de nem az az egyetlen, ami folyamatosan öli a finom sárga gyümölcsöt: azóta újabb banánölő nyavalyák is felütötték már a fejüket, amelyek sajnos egyelőre kiirthatatlannak tűnnek.

4.  Méz

Talán erről már hallottál: az elmúlt években a méhkolóniák száma drasztikusan csökkent egy ázsiai atkafaj, a növényvédő szerek, és a méhek szegényes táplálékai miatt.ű

5. Csoki

A klímaváltozás, illetve egy gombafaj támadásai miatt a kakaóültetvények termései is egyre rosszabb minőségűek, ezért a termesztésük is egyre kevésbé kifizetődő. A kakaóültetvények eredeti mennyiségének durván a felét már kivágták. Nyilván nem kell arra gondolni, hogy a csoki és a csokiíz ki fog veszni és a jövő emberei már ismerni sem fogják: ízfokozókkal és helyettesítőkkel oldják majd meg, de az eredeti, kakaóbabból készült csoki tényleg jó eséllyel eltűnik majd.

Apropó csoki… “Mindegyik táblában egy jóóó pohár tej van”… Hányra emlékszel ezek közül a ’90-es évekbeli csokireklámok közül?

Forrás: Ecowatch, Forbes