Ezért ne dobd ki a megunt telefonodat! – 10 tipp, mire használhatod még

Tavaly körülbelül 1,5 milliárd új okostelefont adtak el világszerte.

Ez elég hatalmas mennyiséget jelent, és a többség azért vásárolta ezeket, mert a régit megunta, vagy nem szereti már. Persze van, ami elromlott, valaki tovább ajándékozza vagy eladja a régit, mégis sok használható darab végzi a fiók alján. Ha már mindennapos használatra nem is, de az alábbi 10 dologra mégis használhatod ezeket a mobilokat.

Fotó: Pixabay

Infravörös távirányító
Már a régebbi, nem okos telefonoknál is jellemző volt az infravörös port, ami két mobil egymás közötti adatátvitelét szolgálta. A mai okostelefonok azonban egész más okból kapják meg ezt a funkciót. Egy ilyen funkcióval rendelkező okostelefon némi betanítás után sokféle háztartási eszköz távirányítására képes. Különösen hasznos ez, ha elromlott, eltűnt a televízió távirányítója, és így nem kell drágán újat venni hozzá.
Okos távirányító
Nemcsak infravörös móddal, hanem wifivel is irányíthatjuk okostévénket. Ráadásul telefonon keresztül könnyebb bepötyögni egy webcímet, mint a készülékhez kapott hagyományos távirányító segítségével. Míg infraport kevés okostelefonon van, addig wifi minden készüléken megtalálható már. Csak le kell töltened a tévégyártó által készített megfelelő alkalmazást.
Navigáció
Nem szükséges drága navigációt venni, hiszen régi telefonod is kiválóan alkalmas erre. Vagy, ha éppen egyik nagyszülő akarna egy olcsóbb gps-t beszerezni, akkor helyette kapja meg a régi okostelefonodat. Csak egy szivargyújtós töltőre, és autós telefontartóra van szükség hozzá. Használható mobilnetes alkalmazással, de elérhető offline változat is. Utóbbit érdemes gyakran, kb. negyedévente frissíteni.
Zenelejátszó a kocsiban
Bedöglött az autóban a magnó, vagy nincs rajta usb port és unnod, hogy folyton cd-ket kell cseréned? Az autósrádió helyett is használhatod régi telefonodat. A régebbi modelleknél szükség lehet egy pár ezer forintos FM transzmitterre, de az újabbakra elég rátölteni egy alkalmazást.
Multimédia a konyhapulton
Főzés közben is jó zenét hallhatni, vagy megnézni kedvenc sorozatod legújabb részét, esetleg egy filmet nézni. Ha nincs a közelben tv, rádió, esetleg hely se lenne rá, a telefonunk még bőven elfér így is. Az új készüléket még sajnálnád erre a célra, de a régi tökéletesen megfelelhet.
Oszd meg és uralkodj!
Bár a legtöbb Európai Uniós országban megszűnt a roaming díja, azért akad olyan hely, ahol még mindig igen drága. Ilyen például Svájc is. Érdemes venned egy olcsóbb helyi sim kártyát, amit bele teheted a régi telefonodba. A készülék hot-spot pontját bekapcsolva saját erőforrású, hordozható mini routert kaphatsz általa ebben a formában.
Babakamera
Nem szükséges méregdrága babafigyelő rendszert megvásárolnod. Szereld fel a baba ágya fölé régi okoskészüléked, és pl. a Baby Monitor 3G alkalmazás segítségével összeköthetted az új készülékeddel. Nem csak képet, hanem hangot is tudsz így közvetíteni, így megnyugtató szavakat mondhatsz babádnak, amíg nem érsz a szobájába.
Biztonsági kamera
Az előző elven elindulva nem csak kisbabád megfigyelésére használhatod, hanem biztonsági kameraként is. Ehhez is különböző alkalmazásokat lehet elérni. Akár több régi mobillal is összekötheted, és megfigyelheted a lakásod összes helyiségét.
Nagyobb gyerekeknek videónézésre és játékra
A mai gyerekek már az online világba nőnek bele. Szeretnek mesevideókat nézni, és könnyen kezelik a modern kütyüket. Szeretik, hogy maguk választhatják, melyik mesét nézik éppen, és nem egy adott tv csatorna aktuális adását kell kötelezően nézniük. A youtube nem annyira erőforrás igényes, de fontos felügyelni mit nézhetnek rajta a gyerekek. Letölthetsz olyan alkalmazást is, ami kifejezetten gyerekbarát videókat enged csak megnézni. Ezen kívűl különböző játékokat is játszhatnak rajtuk, és így nem kell feltétlenül drága konzoljátékot megvásárolnod nekik.
Szimulátor játék
Attól még, hogy egy rendes autós játék már nem futtatható a készülékedet, még hasznát veheted. Építsd bele a számítógépes szimulátorodba, közvetlenül a kormány közelében. Egy alkalmazást letöltve szinkronizálhatod, és pl. megjeleníthetsz rajta különböző sebesség, fordulatszám vagy üzemanyagszint adatokat. Így ezek nem foglalják el a számítógép képernyőjén a helyet.
Forrás: HVG