5 étel, amit rendszeresen megmosnak főzés előtt, pedig tilos lenne

Igen, a hús is köztük van.

Talán meglepőek lesznek azok az információk, amiket most megtudsz. Vannak ugyanis olyan főzési alapanyagok, amelyekről sokfelé elterjedt, hogy meg kell mosni a használat előtt, pedig szigorúan tilos lenne. Öt ilyet árulunk el, hogy ne kövesd el többé a hibát.

Tojás

A tojást gyakran speciális anyaggal kezelik, hogy megvédjék a baktériumoktól. A vízzel lerombolod ezt a védelmet, ezért ne mosd meg soha a tojást.

Csirkehús

A friss csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek az egészségre. Közülük a legismertebb a szalmonella. Sokan azt hiszik, hogy ha megmossák a csirkét főzés előtt, megszabadulhatnak ezektől a kórokozóktól, de ez nem egészen így van.

Amikor mosod a csirkét, a víz segíti a baktériumok szétszóródását a kezeden és a mosogatóban.

Ha megfelelően átsütöd vagy megfőzöd a csirkét, minden baktérium el fog pusztulni. A séfek szerint a legjobb, ha kétszer forralod át a csirkehúst. Ha először átforrt, cseréld ki a vizet és forrald át újra.

Bármilyen nyers hús

A többi szárnyas, illetve a marha, a sertés vagy a bárány húsát se mosd meg, mert ugyanazt a folyamatot idézed elő, mint a csirkénél: elősegíted a baktériumok elszaporodását. Ne aggódj, sütés-főzés közben a magas hőmérséklet miatt el fognak pusztulni.

Tészta

Ha főzés előtt leöblíted a tésztát, azzal kiölöd belőle a keményítőt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta később magába szívja a mártást. Legfeljebb akkor öblítsd le a tésztát, ha salátát készítenél belőle, de akkor is csak főzés után.

Gomba

Legfeljebb egy pár másodperces löttyintést adj neki, mert ha hosszasan mosod, akkor magába szívja a nedvességet, és nem lesz olyan finom az étel, amit készítesz belőle. A gyors átmosás után azonnal törölgesd is meg, és mindezt közvetlenül a főzés előtt csináld, különben a gomba el fogja veszíteni a rugalmasságát.

Forrás: kuffer.hu