5+1 buddhista tanács a boldogságért

Az örök kérdés, hogy mi a boldog élet titka.

Sokféle válasz létezik, és az is igaz, hogy minden ember máshogy éli meg a boldogságot. A buddhisták szerint, ha a boldogságod külső, materiális javaktól teszed függővé, mint pl. a pénz, az hosszútávon boldogtalansághoz vezet. A boldogság kulcsa belül keresendő. A belső béke megtalálásához ezt a 6 tanítást kell megfogadnunk.

Sose veszítsd el a reményt!
Amikor minden rossz egyszerre borul a nyakunkba, nehéz pozitívan látni a világot. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy az élet örök körforgás, semmi sem állandó. A rossz is ugyanúgy el fog múlni az életünkből. Koncentráljunk arra, hogy hogyan hozhatnánk ki a legjobbat ebből a helyzetből, mi az, amit tanít számunkra.

Fotó: Pixabay

Segíts másokon, ahogy tőled telik!
Ha segítesz valakin, valakiken, az jó érzéssel tölt el. Segít elterelni a gondolatot a saját problémáidról. Ráadásul, ha olyan problémán tudsz segíteni másoknak, amit már te is átéltél, és sikeresen átvészeltél, az ad hozzá egy újabb pozitív löketet. Hiszen, bár fájó volt az esemény, mégis olyan tapasztalatokat nyertél általa, amivel segíteni tudsz másoknak.
Engedd el!
Ne cipeld magaddal a múlt terheit, ne gyötörd vele magad feleslegesen! Akár meg tudtad oldani a problémát, akár nem, tanultál belőle valamit. A harag nem jó tanácsadó. Gondold át józan ésszel, és engedd el azt, amin már nem tudsz változtatni. Az elengedés képessége egyben türelmesebbé és erősebbé is tesz.
Már önmagadban gyönyörű vagy
Szeresd magad! Ne attól várd el a boldogságot, hogy mások szeretnek-e. Főleg azon az áron nem, hogy ezért olyan dolgokat kelljen megtenni, amik egyáltalán nem tükrözik a személyiségedet. Ha szereted és elfogadod magad, önazonos vagy, akkor a világ is jobban elfogad. Sokkal jobb érzés, ha önmagadért szeret valaki.
Csak a pillanat létezik
„A testi és lelki egészség titka, hogy ne keseregjünk a múlton, ne aggódjunk a jövőn, éljük meg bölcsen a pillanatot, ami adott.” – mondja Buddha.
Éld meg a jelen csodáit! Ha a jelenben tudsz létezni, és észre tudod venni az apróságokat is, a cselekedeteid olyanok lesznek, melyeknek hatására a jövőd is szebbé válik. A boldogság most van!
Forrás: Noizz