6 mondat, ami azt bizonyítja, hogy a párodnak kihűltek az érzelmei

Pszichológusok szedték össze a tipikus mondatokat, amelyek az elhidegülés jelei.

Néha, amikor párkapcsolatban vagy házasságban élünk, olyan nehéz megállapítani, hogy a társunknak csak rossz időszaka van, vagy irántunk hűltek ki az érzelmei. Ha megkérdezzük, mi bántja, jellemzően annyit mond: fáradt, és lehet, hogy tényleg csak erről van szó, de lehet, hogy nem. Viszont néhány pszichológus összeszedett olyan mondatokat, amiknek elhangzása már sokkal inkább arra enged következtetni, hogy a párod érzelmei megkoptak. És bármilyen fájdalmas is ezzel szembesülni, jobb tudni, mint bizonytalanságban tengődni.

“Nem tartozom neked magyarázattal!”

Például, miután hosszabb ideig nem volt elérhető, és amikor végre újra látod, megkérdezed tőle, mi történt, hiszen aggódtál.

A szakértők szerint aki szeret, az nem felel ilyesmit, helyette elmondja a pontos okát annak, miért nem volt elérhető, hogy te megnyugodhass.

“Ez nem az én problémám!”

Például, amikor egy váratlan koccanás miatt a félretett pénzed jelentős része rámegy a kocsid javíttatására. Aki nem igazán törődik már veled, az erre azt feleli: nem az ő gondja, ami így is van. Ám aki szeret, az a problémáitokat is közösként kezeli, és azon van, hogy mielőbb kisegítsen téged ebben a nem várt és stresszes helyzetben. Átvállalja a bevásárlás költségeit, vagy ilyesmi.

“Ha ennyire nem tetszik, keress magadnak olyat, aki úgy csinálja!”

Például, amikor megemlíted a kedvesednek, milyen rég kaptál már tőle virágot, pedig mennyire szeretsz virágot kapni. Aki szeret téged, az megérti ebből, hogy egy kis kedvességre, romantikára vágysz, és semmiképp se támadólag válaszol. Felajánlja, hogy a hétvégén elvisz egy szép étterembe, vagy meglepetésből tényleg küld neked egy virágcsokrot a munkahelyedre. Ilyesmi. De semmiképp se olyasmit felel, ami azt sugallja, hogy te meg akarod őt változtatni és nem fogadod el őt olyannak, amilyen.

“Nem hiszek neked.”

Például, amikor TE nem voltál elérhető hosszú ideig, mert lemerült a telefonod és nem volt nálad töltő. Aki szeret, az nem gyanúsít hazugsággal és nem rendez féltékenységi jelenetet, hanem kifejezi, mennyire aggódott érted és mennyire várta már, hogy újra elérhető légy.

“Nekem tök mindegy, csinálj, amit akarsz.”

Például, ha megkérdezed, melyik ruhát vedd fel a színházba. Aki szeret, annak számít a kérdésed, és segít dönteni, mond véleményt, nem siettet.

“Túlkombinálod a dolgokat!”

Természetesen előfordulhat, hogy valóban így van, és a párod kedvesen, finoman figyelmeztet rá, hogy csak a te fejedben létezik a probléma – de azt is megnyugtatóan teszi, nem pedig ingerülten. Ha sokszor jön a túlkombinálós szöveggel az aggodalmaidra, ahelyett, hogy rendes magyarázatot adna, az végképp nem jelent jót.

Ha ezeket a mondatokat hallod a párodtól, vagy az egyiket hallod túlságosan sűrűn, akkor itt az ideje elgondolkodni. Nem kell rögtön feladnod a kapcsolatot, de el kell beszélgetned vele arról, hogy úgy érzed, mintha megkopott volna az irántad érzett vonzalma, és szeretnéd újra felkelteni azt őbenne. Ha tudatod vele, hogy látod, mi a helyzet, az könnyen kiválthatja belőle a szándékot, hogy partner legyen az érzelmei újbóli feltüzelésében és visszaemlékezzen arra, mi mindenért szeretett beléd annak idején. Ám ha erre sem mutat hajlandóságot, csak elhessegeti a problémát, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta: ragaszkodj-e hozzá. Van olyan, aki egy életen át szeretni fog.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock