6 tuti módszer az állandó orrfolyás megszüntetésére

Ez a nyavalyás hideg állandóan orrfújásra késztet? Nagyon egyszerű trükkökkel küszöbölheted ki ezt a kellemetlenséget.

Te is az a típus vagy, aki a hideg időben megállás nélkül fújja az orrát, akkor is, ha egyáltalán nem beteg? Nos, bizonyos szituációkban – például amikor a hidegről bemész a melegre – teljesen normális dolog, ám ha túl sokszor fújkálod az orrod, az akár az orr-nyálkahártyádat is teljesen tönkre teheti. Vannak azonban teljesen egyszerű, de szuper módszerek az orrfolyás enyhítésére.

Mindenekelőtt: igyál sok-sok vizet, teát, gyümölcslevet!

Gyakorlatilag az összes egészségügyi probléma megelőzéséhez alapszabály a hidratálás. Így van ez az orrfolyásnál is. Ha többet iszol, testedet jobban hidratálod, ezzel pedig csökkentheted az orrodban az irritációt. A folyadék segíti a váladék távozását is, csökkenti a nyomást és könnyebbé teszi az orrfújást.

Töltsd meg a kádat forró vízzel, és csüccsenj bele!

A gőz csökkenti a nyálka sűrűségét és a gyulladást is. Sajnos, ahogy kiszállsz a kádból, sanszosan vissza fog térni az orrdugulás, de van rá esély, hogy enyhébb formában, mint azelőtt. Ha pedig rendszeresen forró fürdőzöl, az kifejezetten sokat segíthet a gyulladáson.

Meleg borogatást az orrodra!

Tégy egy tálba meleg vizet, márts bele egy kisebb törölközőt, csavard ki és hajtogasd össze. Helyezd az orrnyergedre, közben végy mély lélegzeteket. Ha kihűlt a törölköző, akkor ismételd meg a műveletet. Mindeközben a homlokodon is alkalmazhatod a borogatást. Bármeddig csinálhatod, amíg ki nem tisztul az orrod teljesen.

A csodatévő fokhagyma

Azt már bizonyára jól tudod, hogy a fokhagyma valóságos antibiotikum, ráadásul C-vitaminnal és kénnel is ellátja a szervezetedet, és még egy csomó vegyülettel, ami igazi energiabombaként szolgál az immunrendszerednek. Leghatékonyabb formája, ha nyersen fogyasztod – napi 3-5 gerezdet, 10 napon át -, de ha így nagyon nem bírod, akkor keverd el mézzel. Viszont fontos, hogy ne éhgyomorra edd, különben erős hasfájás lesz a vége!

Vegyél sós tengervizes orrspray-t!

Ez a bármelyik patikában beszerezhető készítmény olyan az orrodnak, mint egy hidratáló krém a kezednek. Az oldat bepermetezésével fokozhatod az orrüreg nedvességét és minél több a nedvesség, annál könnyebb a váladék kiválasztása. Ha viszont szedsz más gyógyszert vagy használsz vényköteles orrspray-t, akkor feltétlenül kérdezd meg először az orvosodat, használhatsz-e tengervizeset.

Elő a párnákkal, le a fűtéssel!

Mármint az alváshoz. És persze nem annyira, hogy hideg legyen a szobában – 19-20 fok az ideális. A fejed alá pedig annyi párnát tégy, amennyit csak tudsz, mert így csökkented a váladék visszafolyásának és a gyulladás kialakulásának, rosszabbodásának az esélyét.

Forrás: kuffer.hu

Képek: Pixabay