10 tipikus hiba, amit elkövetünk utazáskor: pakolás, szállás, pénz, evés, vásárlás, satöbbi

Mennyi holmit vigyél… kártya vagy készpénz… min spórolj és min ne?

Vannak tipikus hibák, amiket az utazásokon, különösen a külföldi utazásokon vétünk. Ha ezeket nem követed el többet, akkor nagyságrendekkel jobb élményekkel térhetsz haza, sőt akár még az a kellemes meglepetés is érhet, hogy több pénz maradt a zsebedben, mint előzetesen hitted.

Nézzük őket!

1. hiba: azon spórolsz, hogy a sokkal kevésbé látványos külvárosban maradsz végig

Ne ezen spórolj! A belvárosok és az óvárosok megtekintése olyan kötelező része a turistaéletnek, amit teljesen értelmetlen kihagynod.

Ráadásul ha a város szélén maradsz, akkor jellemzően autót kell bérelned vagy gyakrabban kell használnod a tömegközlekedést, amire ugyanúgy elmegy a pénzed, tehát ott vagy, ahol a part szakad.

Ráadásul, ha a központhoz közelebb van a szállásod, akkor napközben is hazaszaladhatsz enni, újratölteni az üdítős palackodat, vagy felmarkolni az esernyődet ahelyett, hogy kényszerből veszel egyet valamelyik boltban. Ezzel is spórolsz.

2. hiba: olyan dolgokért fizetsz, amiket ingyen is megkaphatsz

2.1. Egy befizetős, csoportos idegenvezetés helyett keresd meg az interneten az ingyenes vezetett túrákat, amik gombamódra szaporodnak már mindenfelé. Ezeket ugyanis nem hivatásos idegenvezetők végzik, hanem egyszerű helyiek, akik szeretik a városukat, és örömmel körbevezetnek.

2.2. A Couchsurfing (“Kanapészörfözés”) már jó néhány éve bevett módszer az ingyen szállásolásra: akinek van szabad ágya a lakásában, az meghirdeti, és jelentkezhetsz.

2.3. Olyan holnap is van már, ahol kempingezésre alkalmas kerteket kínáló lakosokat kereshetsz meg.

2.4. Nagyon sok múzeumnak vannak ingyenesen látogatható napjai. A Louvre-ba például minden hónap első vasárnapján ingyen mehetsz.

2.5. A szupermarketekben is figyeld az akciós árukat – lehet, hogy csak holnap jár le a szavatossága, ezért neked ma tökéletes lesz vacsorára. Sőt, vannak már olyan boltok is, ahol a közeli lejáratú, vagy dátum szerint lejárt, de még teljesen hibátlan árukat ingyen osztják ki a vevőknek.

2.6. Spanyolországban szabály kötelezi a vendéglátóhelyeket arra, hogy a sörhöz díjmentesen mellékeljenek valamilyen ennivalót, például egy kisebb szendvicset vagy salátát.

3. hiba: a fél lakásodat magaddal viszed

Mindig egy kicsit kevesebb ruhát rakj be a táskádba, mint amennyit első gondolatra elvinnél! Így pont annyi lesz nálad, amennyire szükséged van.

És még egy tipp: az egyik pulóver helyett egy plédet tegyél be! Ezt sálként, takaróként vagy piknikezéshez is használhatod.

4. hiba: csak készpénzt vagy csak bankkártyát viszel magaddal

Mindkettőt vigyél, és az egyik legyen például a belső zsebedben, a másik pedig a táskádban. A tolvajok mindenütt ott vannak…

Még egy tipp: hívd fel a bankodat előzetesen értesíteni arról, hogy elutazol.

5. hiba: nem beszélsz a helyiekkel, mert túl félénk vagy

Felejtsd el! Mikor építhetnél külföldi kapcsolatokat, ha nem ilyenkor?!

6. hiba: mindent meg akarsz nézni

Ha azzal a hozzáállással utazol el, hogy “Mivel itt vagyok, minden látnivalót érintenem kell”, akkor minden lesz az utad, csak nem kényelmes és vidám. Stresszből és rohanásból fog állni, amiben mindenre kevesebb időt szánsz, mint kellene, és végül egyik sem fog igazán megérinteni, magával ragadni.

A legfőbb látnivalókat nézd ki, amikhez feltétlenül ragaszkodsz, vagy ha még lazább vagy, akkor ne is tervezd meg annyira szorosan, mikor mit nézel meg, csak indulj el és sodródj!

7. hiba: főszezonban utazol

Elő-és utószezonban is tökéletesen megoldható az utazás, csak olcsóbb lesz és jóval kényelmesebb.

8. hiba: nem veszed meg előre a jegyedet interneten

Nem mindegy, hogy két órát állsz sorba a múzeum előtt, vagy 20 percet, ugye? Előre az online jegyvásárlással!

9. hiba: nem ellenőrzöd a vendégek értékelését a helyről, ahova készülsz

Már akkor is azonnal elolvashatod a kiszemelt helyedre adott pontszámokat és véleményeket, ha a Google Maps-ben megtalálod. De ott van a Tripadvisor vagy a Foursquare is, ahol aztán tényleg mindent megtalálsz, amiről előzetes véleményeket szeretnél hallani, mielőtt odamész költeni a pénzed. (Elsősorban vendéglátóhelyek, éttermek esetén ajánljuk ezt.)

10. hiba: szuvenírboltokban veszel ajándékokat

A méregdrága bóvlikkal teli tucatboltok helyett irány a piac és a bolhapiac! Keresd meg a legrejtettebb zegzugokat, a legkülönlegesebben kinéző üzleteket, és oda menj be! Sokkal emlékezetesebb szuveníreket találsz majd, valószínűleg olcsóbban.

Még valami: ha valami nagyon megtetszik, ne halogasd a megvételét: vidd el azonnal! Ha halogatod, végül nem fogod megvenni, és ezt megbánod majd a hazaúton.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock, Youtube