13 apróság, amivel hamar kikerülhetsz a gödörből, amikor nehéz az élet

Egyszerű, apró változtatások, amelyeknek azonban hatalmas erejük van, és rendbe teszik az elmédet, lelkedet.

Tinédzserként még jellemzően azt gondoljuk, hogy a boldogságunk nagy, áttörő és látványos mérföldkövekben rejlik. Sokan az egész világot is meg akarjuk váltani.

Aztán, ahogy telnek az évek, huszonévesen, majd a harmadik X felett már még inkább rájövünk, hogy a boldogság és a kiegyensúlyozottság a leges-legegyszerűbb apróságokban, egy jól felállított napi rutinban rejlik.

A Bright Side összegyűjtött 13 alapvető változtatást, amelyek közül bármelyiket bevetheted, ha úgy érzed, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, vagy legalább is rég érezted már magad kiegyensúlyozottnak.

1. Változtass helyszínt!

Kirándulj! Utazz! Nem kell messzire és nem kell drága útra menni. Egy egy-két napos kiruccanás is csodákat tesz, eltávolít a gondjaidtól, rendezi az elmédben fennálló zűrzavart.

2. Kezdj el sportolni!

A klisés mondás, hogy “ép testben ép lélek”, nem véletlenül született. A sport ráadásul bizonyítottan is serkenti az agyműködésedet, közelebb visz a megoldásokhoz, miközben ki is kapcsol. Emellett a sportolástól jobban fogod szeretni magad, önbizalmad is megnő – már egy vagy két alkalom után is. Elengedhetetlen dolog a boldogsághoz.

3. Szabadulj meg a feleslegessé vált holmidtól!

Csináltál már ilyet valaha? Akkor emlékezz vissza az érzésre, ami utána úrrá lett rajtad! Valóságos újjászületés volt, igaz? Az idejét múlt, elhasznált holmiktól megszabadulni valóságos terápiás erővel bír, egyfajta újrakezdést indít el bennünk.

4. Találkozz új emberekkel!

Más aspektusból mutatják meg neked a dolgokat, rávilágítanak újdonságokra, és ráébredhetsz általuk, hogy talán eddig nem is gondolkodtál megfelelően valamiről.

5. Engedj meg magadnak egy 1-2 napos pihenést!

Amikor tényleg pihensz. Végig. Egyetlen percig sem teszed azt, amihez nincs kedved. Otthon, nyugalomban, egyedül. És közben mindent végig tudsz gondolni.

6. Változtass a külsődön!

Nem kell óriási kiadásokra gondolni. Egy új frizura vagy egy új ruha is nagyon sokat fog lendíteni a hangulatodon.

7. Kérj tanácsot!

Segítséget kérni soha, de soha nem kínos. Ha nehéz helyzetben vagy, gondolkodj, ki adhatna neked olyan tanácsot, ami hasznos lehet, és keresd meg! A legjobb, ha olyan emberrel beszélsz, aki volt már hasonló szituációban.

8. Kezdj el egészségesen étkezni!

A sporthoz hasonlóan már egy nap után érezni fogod a különbséget. Sokkal jobban fogod szeretni magad, szebbnek és csinosabbnak érzed majd a testedet – és ha tartod az egészséges étrendet, akkor ez hamar így is lesz! Az üres kalóriákra pedig nem is fogsz vágyni többé.

9. Vágj bele valami újba!

Akár korongozás is lehet, vagy egy hangszeren játszani tanulj meg. Iratkozz be tánckurzusra! Annyi lehetőség van, és ha végre megléped, azt fogod kérdezni magadtól: miért halogattam ezt ilyen sokáig?

10. Tanulj idegennyelvet!

Valósággal edzi az agyadat, ráadásul kiszélesíti számodra a világot. Megtanulsz például franciául, és rögtön érezni fogod a vágyat, hogy elmenj a francia ajkúak közé, mert már nem éreznéd olyan elveszettnek magad köztük.

11. Csak egyetlen rossz szokásodról állj le, csak egyetlen hónapra!

Ha a fentiek közül még egyikhez sem érzed magadban az erőt, akkor tedd a következőt: csupán egyetlen káros szokásodat abbahagyod egy hónapra. Ennyit szabj meg magadnak, és nem többet. Ne igyál alkoholt, ne pötyögj a gépeden este 10 után, vagy ne péksüteménnyel kezdd a napot – keress valamit, tartsd be, és érezd, milyen sokat jelent már ennyi is!

12. Próbálj ki valamit, ami igazán megijeszt!

Ha olyan típus vagy, lökd meg az adrenalinszintedet! Nézz szembe valamivel, amitől félsz, vagy tapasztald meg a természet elsöprő erejét! Mindjárt másként látod majd a saját problémáidat is, és sokkal inkább fogod értékelni magát az életedet.

13. Bocsáss meg magadnak, másoknak, és mindennek.

Amíg ragaszkodsz a tüskékhez, amelyek beléd fúródtak, amíg ragaszkodsz a haragodhoz, addig nem fogsz  tudni tiszta lapot nyitni és magad mögött hagyni a múltat. Amint sikerül megbocsátanod, hogy az emberek hibázhatnak, és hogy nem tud az élet folyamatosan védeni téged minden sérelemtől, felszabadulsz és képes leszel tovább lépni.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock