Idegeinkre mennek, mégis imádjuk a gyerekeinket – 4 tipp, hogyan éld túl

Amikor még csak álmodozunk a gyermekáldásról, mindig csodás képeket látunk – boldogan játszó gyerekek, teljesen kisimult szülők.

A lapok is tele vannak idilli képekkel. A valóság azonban más, nem csak móka és kacagás a szülői lét. Bármennyire is szeretjük őket, néha az őrületbe tudnak kergetni viselkedésükkel. A jó hír az, hogy ezzel az 4 módszerrel ritkíthatjuk ezeknek a pillanatoknak a számát.

Fotó: Pixabay

1. Öleld meg!
Megfigyelhető, hogy a szülők egyre kevesebbet beszélnek gyerekeikkel, a sok munka, a fáradtság hatására. Ha a gyerek hisztirohamot kap, értetlenül állnak, nem tudják mivel is oldhatnák fel ezt a kínos pillanatot. Ilyenkor próbáljuk belegondolni magunkat a helyzetébe. A kisgyerekek még mindenre kíváncsiak a világban, minden inger érdekli őket. Arról viszont fogalma sincs, hogy a szülő ezeket már nem veszik észre. Vagy egyszerűen csak belemerülnek a telefonjuk nyomkodásába. A kisgyerek persze, hogy hisztizni kezd, hiszen azt érzi nem figyelnek rá, ezzel viszont biztosan felhívja magára a figyelmet. Természetesen nem tudatosan akar ilyenkor az idegeinkre menni, csak a bevált módszerhez nyúl. Próbáljunk egy kicsit lehiggadni, öleljük meg és kérdezzük meg, hogy igazából mit is szeretne. Ha nem kér lehetetlen dolgot, egyezzünk meg vele, mikor tudunk a kérésével foglalkozni.
2. Vedd elő a humorod!
A legfeszültebb, legváratlanabb helyzetekben tegyünk valami vicceset, ami megnevetett mindenkit. Kenjünk az orrára pudingot, csiklandozzuk meg, vágjunk vicces fejet. A gyerekeket nem érdeklik még a kötelességeik, nekik az élet folyamatos játék, miért zavarjuk meg ebéddel, vagy reggel minek öltözködni, nem akarnak iskolába menni. Ebben az esetben is valami humoros dologgal zökkentsük ki őket az álomvilágukból, így könnyebben halad a napi rutin.
3. Légy őszinte!
Sokan félnek tőle, hogy milyen példát mutatnak azzal, ha a gyerek látja őket hibázni, vagy gyenge pillanatában. Pedig ez egyáltalán nem rossz minta, hiszen a gyerekek is sokat bukdácsolnak, mire megtanulnak dolgokat. Ha azt látják a szüleiktől is, hogy hibázni nem bűn, akkor sokkal bátrabban mernek kipróbálni új dolgokat, és nem adják fel olyan könnyen egy-egy kudarc után a gyakorlást. Ehhez viszont az kell, hogy őszinték legyünk velük és merjük vállalni hibáinkat is.
4. Kérj bocsánatot!
Ha valamiben tévedünk, akkor merjünk a gyerekeinktől is bocsánatot kérni. Hiszen tőlük is azt várjuk, hogy ilyenkor bocsánatot kérjenek, miért ne tennénk meg mi is szülőként. Van, amikor a gyereknek van igaza, és nagyon fontos, hogy elismerjük, ezzel az önbecsülését is javítjuk.
Forrás: Családinet