Stílust a boltból? Megéri-e otthon varrni?

Ha egyedi darabokat szeretnénk hordani, sokszor a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk – vagy a saját kezünkbe is vehetjük stílusunk sorsát.

Mi kell a varráshoz?

Szükségünk lesz egy varrógépre, szabásmintákra és jó adag alkotni vágyásra. A szabásmintát levehetjük a már meglévő ruhadarabjainkról is vagy léteznek szabásminta újságok is. Utóbbi azért előnyösebb, mert ott leírják egy adott mérethez mennyi textilre van szükségünk, milyen nehézségű a kinézett darab elkészítése és milyen lépéseken keresztül kell haladnunk.

Fotó: Pixabay

Fellelhetőek szabásminták és leírások az interneten is, ezek azonban sokszor angolul vagy más idegen nyelven íródtak.
Mik is az előnyei a házilag varrt ruháknak?
Biztosra vehetjük, hogy nem jön velünk szemben az utcán ugyanaz a darab. Sokszor még a sztárokkal is elfordul, hogy a méregdrága designer darabjuk szembe köszön egy díjátadón. Velünk ezután nem fog ilyen kellemetlenség előfordulni.
Saját méretre készítjük ruháinkat, így nem fog itt-ott elállni. A legtöbb ember nem konfekció méret, így a magasabbak azzal küzdenek, hogy nehezen találnak elég hosszú nadrágot, vagy a kabát ujja lesz túl rövid. A körte alakúaknak az a baja, hogy amelyik ruha jó csípőben, az eláll derékban. Ha magunk készítjük a ruháinkat, akkor ezeket a problémákat is ki tudjuk küszöbölni.
Ruhát varrni sokszor olcsóbb. Persze a kínai dömpingáruk árával nem vetekedhet, de a kisebb szériás, tervezői darabok jóval többe kerülnek. A tervezés mellett sok minden más költséget is kifizetünk a ruhával együtt. Míg otthon csak az időnket kell figyelembe venni és az alapanyagok árát.
A varrás hátrányai
Bizony meg kell tanulni hozzá varrni. De nem ördöngösség, lépésről lépére haladjunk. Ne akarjunk rögtön szövetkabáttal kezdeni, először készítsünk szoknyákat, egyszerűbb pólókat. Gyakorlásként felhasználhatjuk a megunt ruhák anyagait, így különösebb anyagi befektetésbe sem kerül, ha az elején elrontunk dolgokat.

Lájk