Le a penésszel! – 7 tipp párásodás ellen

A fűtési szezon közepén sokan találkoznak a túl párás lakás jelenséggel: az ablakokról, vagy akár a falakról is folyik a víz.

A magas páratartalom sem tesz túl jót az egészségnek, de ha kialakul a penész, még nagyobb a baj. Légúti problémák és asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek emiatt.

Fotó: Pixabay

A párásodás kialakulásának több oka is lehet. Vagy az épület szerkezetével van probléma, vagy a lakásban végzett, rossz szokásokból fakadó viselkedés váltja ki. Előbbin költséges változtatni, utóbbinál szerencsére van pár egyszerűbb megoldás:

Párátlanító készülék
Kaphatóak tablettás készülékek, melyek ára nem megterhelő, ezek kisebb probléma esetén nyújthatnak segítséget. Nagyobb pára esetén érdemes beruházni, vagy bérelni egy nagyobb teljesítményű páraelszívó készüléket. A konyhai pára- és szagelszívó is nagy segítséget jelenthet, érdemes a főzés mellett akkor is használni, ha csak az elektromos vízforralót használjuk, vagy kávét főzünk.

Szellőztetés
Szellőztessünk minél gyakrabban, és gondoskodjunk azoknak a helységeknek a jobb szellőzéséről is, ahol nincsen ablak. Pl. a fürdőszobába felszerelhetünk olyan ventilátort, ami érzékeli a párát, és akkor kezd működésbe, ha elért a páratartalom egy bizonyos értéket. Az új típusú nyílászárókra érdemes szellőzőt szerelni, mivel ezek már sokkal jobban zárnak, mintegy hermetikusan lezárva a teret.

Használj sót!
A só jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Kis tálkákban helyezd el a lakás több pontján! Illóolajat is csöpögtethetsz bele, így kellemes illatok járják majd át a lakást. Figyeld folyamatosan, ha már túl nedvesnek tűnik a só, cseréld ki. Ugyanezen elvvel használhatsz sólámpát is, de beszerezhetsz kisebb sótéglákat is.

Fotó: Pixabay

Szódabikarbóna
Nem csak a nedvességet szívja magába, hanem a szagokat is. Ahol már kialakult a penész és megjelent a dohos szag, ott érdemes nagyobb adagokban kihelyezni. Nagy kiszerelésben lehet háztartási boltokban, drogériákban kapni, így olcsóbb, mint az étkezési célra szánt kisebb kiszerelésű.
Tarts kevesebb növényt!
Bármennyire is szereted a növényeket, ha túl sok van a lakásban, akkor magasabb lesz a páratartalom is. Vannak kifejezetten páraelszívó képességekkel rendelkező növények is, érdemes ezekkel helyettesíteni a párakeltő növényeket.
Kréta
Nem csak a táblára lehet vele írni, rajzolni, hanem betehetjük nyirkosabb szekrényekbe vagy az ablak alá is.
Óvatosan a teregetéssel!
Mosni mindenképp kell, de ezzel együtt sajnos a teregetés során megnő a páratartalom is. Mindenképpen olyan helyiségben teregess ki, ahol megoldható a szellőztetés is. Ha hetente több alkalommal, akár napi szinten kell mosnod, akkor érdemes elgondolkodnod egy szárítógép beszerzésén is.

Forrás: Femina