Hol ne tartsd semmiképp a telefonodat, ha védeni akarod az egészségedet?

Elmondjuk, miért nem jó ötlet a zsebedben vagy a párnád alatt tárolni a kütyüt.

Az, hogy a mobiltelefonok egészségkárosító sugarakat bocsátanak ki magukból, már régóta fennálló elmélet. Egyértelmű bizonyítékot még nem találtak rá, de sok szakértő állítja, hogy bizony, létező jelenségről van szó, és nem rakhatjuk akárhova a szerkezetet. Ebből készítettünk egy kis összefoglalót.

Ne tartsd a telefonodat…

… a farzsebedben.

Nagyon könnyen kilophatják onnan, lépegetés közben kitornázhatja magát a zsebedből és kieshet, nem utolsó sorban pedig számtalan véletlenül kezdeményezett hívást intézett már emberi far. És ez egyáltalán nem vicces, amikor például a mentők egyik diszpécserét foglalja le egy ilyen vakriasztás, ahelyett, hogy a másik, sürgős hívásra válaszolna.

Ezen kívül a farzsebben tartott telefon láb-és hátfájást is előidézhet.

… a nadrágod elülső zsebében.

Tanulmányok mutattak már rá arra, hogy az itt tartott telefon sugárzása káros hatással lehet a hímivarsejtekre, ebből pedig kikövetkeztethetjük, hogy a petesejtre vagy a petefészekre, petevezetékekre is.

… úgy egyáltalán a csípőd közelében.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a mobiltelefon sugárzása gyengítheti a csípőcsontokat. Ezért sem érdemes a zsebeidben tartani – a táska anyaga pedig, amibe beleteszed, jó vastag legyen.

… a melltartódban.

Még mindig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok növelnék a mellrák kialakulásának esélyét, de vannak tudósok, akiknek ez meggyőződésük. Szóval inkább ne kockáztass.

… a bőrödhöz érintve.

Bizony, a hozzáértők azt is melegen ajánlják, hogy a mobilodat ne nyomd az arcodhoz, amikor telefonálsz, hanem tartsd el tőle egy-két centire. Rengeteg baktérium kerül rá ugyanis, amit áttelepít a bőrödre. Nem beszélve a már sokat emlegetett elektromágneses sugárzásról.

… a babakocsiban.

A kutatók szerint a mobiltelefonok sugárzása akár figyelemzavart, hiperaktivitást, vagy más viselkedési problémát is kiválthat a gyerekekből.

… a párnád alatt.

Még ha le is van halkítva a kütyüd, ha jön egy értesítés, felvillan a képernyője, ez pedig hosszú távon felborítja a melatonin-termelésedet, ami nagyon fontos hormon a pihentető alváshoz. Az elektromágneses sugárzás emellett fejfájást és szédülést okozhat. És akkor ott vannak a már nem egyszer hallott ijesztő történetek az éjjel kigyulladó telefonokról. Ha úgy teszed a párnád alá a telefont, hogy töltőre is felraktad, akkor a töltés közben kibocsátott hő nem fog tudni távozni sehova. És ha a párnád olyan anyagból van – már kész is a baj.

Forrás: Bright Side

Képek: Thinkstock, Youtube