Elképesztő 100 éves háztartási praktikák, amik a mai napig működnek

El sem hinnéd, hogy miket nem tudsz, amit ükanyáink tudtak.

Manapság egymást érik a neten a különböző lifehack-videók, melyekben valaki megmutatja, hogy miként lehet sokkal egyszerűbben, jobban, gyorsabban csinálni olyan dolgokat, amikről azt hitted, hogy csak egy mód van rájuk (hogyan szeld fel tökéletesen a tortát, a dinnyét, hogyan kösd másképp a cipőfűződ stb.)

Hiszed, vagy sem, de az 1900-as évek elején is nagy népszerűségnek örvendtek az ilyesfajta ötletek. A New York Public Library gyűjteményébe nemrég száz, a múlt század elején készült lifehack-kártya került fel, melyek közül megdöbbentően sok nem avult el a 21.század második évtizedére sem.

Kigyűjtöttük neked a 10 legizgalmasabbat, a többit pedig a könyvtár digitális gyűjteményében nézheted meg.

Szálka ment a tenyeredbe? Tölts egy kicsi üveget a karimájáig forró vízzel, majd préseld oda, ahol a szálka van. A gőz és a szívó hatás hamarosan kiszedi:

Csinálj tűzoltó készüléket! Keverj össze durván két liter vizet, fél kiló sót és negyed kiló szalmiáksót (ammónium-kloridot), palackozd be, és ha lángra kap valami a lakásban, csak csapd oda, hogy az üveg széttörjön, az oldat pedig kioltsa a tüzet. Megkockáztatjuk, hogy elektromos tűzre nem jó, és az olajtűz oltására is van jobb módszer, de az égő függöny ellen teljesen jó lehet:

Ha makacs koszt akarsz eltávolítani az üvegből, némi homok és víz keveréke elvégzi a munkát:

Az üvegszilánkot ne kézzel szedd, hanem egy rongydarabbal, ami egyenesen mehet is utána a kukába:

Ha szélben kell gyufát gyújtanod, a körmöddel egy kicsit faragd meg a feje közelében a képen látható módon, így erősebben ég majd a láng:

Ha nem fér bele a gyertya a gyertyatartóba, áztasd a gyertyát meleg vízbe, majd a meglágyult viaszrudat nyomd bele a tartóba:

Ha már kókadozik a vágott virág, tett rövid ideig meleg vízbe, az feléleszti. Ezután újfent hideg víz kell neki a vázába:

Egymásba szorultak a poharak? Engedj a felsőbe hideg vizet, míg az alsót meleg vízbe, a többit pedig elvégzi a hőtágulás:

Ha nincs otthon kerámiakés, tedd forró vízbe a kést, majd töröld szárazra a pengét, ezután szép, vékony szeleteket tudsz majd vágni a kenyérből, mely nem dől ettől szét:

Nem megy bele a dugó az üvegbe? Ne farigcsáld, egy kicsit meg kell taposni, és már jó is lesz: