Napi agyteszt: hogyan főzöl 15 perces tojást nagyapónak?

Csavaros logikai feladvány bevállalósoknak.

Miután kikerültünk az iskolapadból, általában nincs senki aki figyelne arra, hogy trenírozzuk-e az elménket valamivel. Érdemes magunktól is ügyelni arra, hogy változatos módon állítsuk kihívás elé agyunkat, ezért ma egy logikai feladványt hoztunk nektek:

Képzeld el, hogy nagypapád nagyon válogatós, és a főtt tojást csak akkor eszi meg, ha az pontosan 15 percig főtt. Egyik nap megkér téged arra, hogy készíts neki reggelit, és te csak két időmérő eszközt találsz a házában: két homokórát. A nagyobban 11 perc alatt pereg le a homok, a kisebben pedig 7 perc alatt. A papi egyre türelmetlenebb, hogyan készítesz neki pont 15 perces tojást ezekkel az eszközökkel?

Fotó: Freepik

A megoldásért tekerj le picit:

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Megfejtés:

Megfordítod mindkét homokórát, és akkor teszed fel a tojást, amikor a kisebbikben (7 perces) lepereg a homok. Hagyd a homokot leperegni a nagyobbikban is (ez 4 perc), és fordítsd meg, majd hagyd újra leperegni benne a homokot. Mire ez megtörténik, a tojás éppen 15 percet főtt.
A másik megoldás, hogy a homokórák megfordításával egy időben teszed fel főni a tojást. 7 perc elteltével a kisebbiket megfordítod, ekkor a nagyobbikban 4 percre való homok van még. Amikor e 4 perc elteltével a homok a nagyobbikban is lepereg, akkor a 7 perces tetejében 3 percnyi homok van, de ami még fontosabb: 4 percnyi hullt le az aljába. Megkönnyebbült sóhajjal megfordítod tehát a 7 perceset, és megvárod, amíg abban is lepereg a homok (4 percnyi), és kész is a pont 15 perces tojás, amit nagypapi élvezettel elfogyaszt.

Forrás: Gáspár Merse kfki