Műanyag edények: meddig nem mérgezőek és mikor kell kidobni őket?

Nagyon jó találmány, de figyelni kell, mikortól nem célszerű tovább használni.

A műanyag ételhordók nagyban megkönnyítik életünket – nincs olyan háztartás, ahol ne lenne legalább egy pár. Még az egyetemistáknak is az első konyhai eszközök között vannak, amikkel megpakolják a szekrényt, köszönhetően anyu főztjének, amiből mindig marad elvitelre is. :)

Ugyanakkor a műanyag dobozzal nagyon kell vigyázni. 

A régi műanyagedények biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, egy kémiai összetevőt, ami megkeményíti a műanyagot. A BPA ugyan nem egészségkárosító, legalábbis abban a mennyiségben, ami belőle az ételekbe kerül a műanyagokból és a műanyaggal bélelt csomagolásból. Ám nagyobb mennyiségben már ártalmas lehet az egészségre. Ha éveken át műanyag edényben tárolod az ételt, megvan az esélye, hogy abból mind több BPA kerül a szervezetedbe.

Sok gyártó a BPA-t biszfenol S-sel (BPS) helyettesíti, ami azonban még toxikusabb. Mivel hormonszerű anyagról van szó, a mellrák esélyét is bizonyítottan növeli. De hatása van a cukorbetegség, az elhízás, az asztma, a születési rendellenességek kialakulására is. Tehát, ha egy műanyag edényen azt olvasod, hogy BPA mentes, attól még nem feltétlenül biztonságos.

Mikor kell kidobni?

Először is: ha tuti biztosra akarsz menni, és semmilyen szinten nem szeretnéd, hogy a műanyag érintkezzen az ételeddel, akkor válts üvegedényre.

Ha maradsz a műanyagnál, akkor arra figyelj, hogy csak addig használd őket, amíg nem válnak karcossá, törötté, vagy homályossá, opálossá (elmosott állapotban is természetesen :). Érthető módon ugyanis a BPA a törött, karcos és kopott ételhordókból válik ki nagyobb mennyiségben.

Mosás és mikrózás

Ha mosogatógépet használsz, a műanyag edényt mindig a felső részébe tedd. A legjobb azonban, ha ezeket az ételhordókat kézzel mosod el.

Mikróba pedig soha ne tedd be őket, akkor se, ha rájuk van írva, hogy alkalmasak rá! A magas hőmérséklet hatására ugyanis még több BPA válik ki belőlük.

Forrás: kuffer.hu

Képek: Thinkstock