Minden kékszemű ember egyetlen közös őstől ered

Szép nagy a rokonság.

Lehet, hogy akkor a párod a rokonod? Ha így is van, szerencsére nagyon távoli a rokonság ahhoz, hogy ez problémákat okozzon. Mindenesetre tudósok megállapították, hogy valamennyi ma élő kék szemű ember egyetlen közös őstől származik, aki 6000 éve élhetett, és egy olyan speciális genetikai mutációt hordozott, ami mára szerte a világon elterjedt.

A kék szem Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a leggyakoribb. Skandináviában 80%, Nagy-Britanniában 50% feletti ez az arány. A kék szem foltokban megtalálható Észak-Afrikában, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is.

Fotó: Pexels

A koppenhágai egyetem genetikusa, Hans Eiberg 35 éve kutatja a kék szemszín genetikai hátterét. A Human Genetics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint mára sikerült a szem kék színét okozó gént meghatározni.

Az OCA2-nek elnevezett gén eredetét a dán kutatók egyetlen ősig vezették vissza, aki valamikor 6-10 ezer évvel ezelőtt élt. Előtte minden embernek barna szeme volt.

A tudós csapata 155 kékszemű embert vizsgált, akik a világ különböző pontjairól származtak Skandináviától Indiáig.  Megállapították, hogy amikor az eredeti mutáció megtörtént, a kék szemet okozó gént hordozó első ember még természetesen barna szemű volt, a gént viszont továbbadta, az elterjedt. Generációkkal később, amikor először született közös gyermeke egy olyan párnak, akik mindketten az ős-mutánstól származnak, megszületett az első kékszemű baba. Ő a genetika szabályai szerint csak vérrokonok közötti kapcsolatból születhetett (ha mégoly távoli rokonokéból is), és a ma élő kékszeműek mind az ő leszármazottai, így tény, hogy minden kékszemű vérfertőzés gyümölcse.

Forrás: Noizz