11 tévhit a hajadról, amit felejts el, ha dúsnak és egészségesnek szeretnéd látni

A legtöbben teljesen rosszul használjuk a balzsamot, feleslegesen nyomatjuk a keratint, és pánikolunk, ha csomókban hullik a hajunk.

Nagyon sok alaptalan legenda kering a legtöbbünk fejében a hajunkkal kapcsolatban. A leggyakoribb tévhiteket tesszük most rendbe.

1. tévhit: ha nagyon hullik a hajad, akkor baj van.

Mindennap 150-200 hajszálunk köszön el a fejünktől. Évente kétszer azonban – általában tavasszal és ősszel – a hajunk egy intenzívebb cserélődésen megy keresztül, és ilyenkor akár nagyobb csomókban is hullhat. Ez teljesen normális, sőt szükséges dolog. Orvoshoz fordulni csak akkor kell, ha több mint egy hónapja, illetve évi kettőnél többször hullik nagy adagokban a hajad.

Kép: Unsplash

2. tévhit: bizonyos termékek serkentik a hajnövekedést.

Még a legerősebb hormonális kezelés sem tudná arra kényszeríteni a sejteket, hogy gyorsabban osztódjanak, vagyis nem létezik olyan kozmetikum, amitől gyorsabban nőne a hajad. A hajnövekedés sebessége örökletes dolog, de átlagosan 1 centimétert nő a hajunk egy hónapban.

3. tévhit: a sampont és a balzsamot is a haj teljes hosszára kell rákenni.

A sampont a fejbőr megtisztítására kell használni, vagyis csak a fejedbe dörzsöld be. A belőle képződő hab és a sampon maradéke végigfolyik a hajadon, és ez így tökéletesen elég is. A balzsamot ezzel ellentétben a hajadra és ne a fejbőrödre kend. Ha ugyanis a gyökereket is éri, akkor sokkal hamarabb kezd majd zsírosodni a hajad.

4. tévhit: a szárítás árt a hajnak.

Bár ez nem teljesen tévhit, mert tényleg árthat neki, viszont ha használsz valamilyen hajvédőt, például habot, akkor nyugodtan száríthatod.

5. tévhit: minél többet vágod a hajadat, annál gyorsabban fog nőni.

A hajad, mint azt tudod, a gyökeréből indul, és nem a végéből. Tehát, ha a végéből vágsz, az az égvilágon semmilyen hatással nem lesz a növekedésére. A kopaszra nyiratkozás sem befolyásolja semmilyen mértékben a hajnövekedést.

6. tévhit: ha levágod a gyermeked haját, mielőtt betölti az első életévét, akkor vastagabb lesz a haja.

A babák elsőként kinövő hajszálai tényleg inkább pihéknek tűnnek, kevés pigmenttel. De ha levágsz belőlük, akkor az újonnan kinövő hajuk szerkezete már jobban hasonlít majd a felnőttekére, ezért hiszi azt sok szülő, hogy a kicsi haja vastagabb lett. De ez a “vastagodás” akkor is elindulna, ha hozzá sem nyúlnál a gyereked hajához.

7. tévhit: a keratinos hajkiegyenesítés jót tesz a hajnak.

A keratin összetétele változott az idők során: eleinte például formaldehidet tartalmazott, amit a boncolásoknál is használnak. Ma már ez a barátságos anyag nincs benne, van viszont mindenféle olyan, amit elődeink használtak a hajformázásra még jóval régebben. Ezek az anyagok tök károsak. A keratinos hajpakolás tehát csak a kinézetre hat, a haj szerkezetét azonban roncsolja.

8. tévhit: a szőke lányoknak kevesebb hajuk van.

A nagy igazság az, hogy a vizsgálatok alapján a szőkéknek általában még sűrűbb is a hajuk, mint a sötéteknek és a vöröseknek. Ugyanakkor a szőke hajszálak a legtöbbször vékonyabbak szoktak lenni. Ezért tűnik mégis úgy, mintha a szőkéknek kevesebb hajuk lenne. A vöröseknek van a legkevesebb, cserébe viszont a legvastagabb hajszáluk, ezért tűnik a vörös haj a legdúsabbnak.

9. tévhit: ha túl sokszor kötöd lófarokba vagy kontyba a hajadat, az gyorsítja a hajhullást.

Teljes butaság, kivéve, ha annyira szorosan fogja a hajadat a gumi, hogy a fejedben is érzed.

Kép: Pixabay

10. tévhit: a korpa ragályos.

A korpásodás a faggyúmirigyek túlzott munkavégzésének eredménye, ami miatt több elhalt hámsejttől szabadul meg a fejbőröd, mint kéne. Fertőzéshez semmi köze.

11. tévhit: a két nem hajszerkezete különböző.

A hajstruktúra férfiak és nők esetében is teljesen ugyanaz. A különbség abból adódhat, ahogyan a két nem kezeli a haját. A nők haja általában sokkal több fésülésnek, szárításnak, sütésnek-vasalásnak van kitéve, ezért vékonyodik és egészségtelenebbé válhat, mint a férfiaké.

Forrás: Bright Side