6 étel, ami takarításra is használható – igen, jól olvastad

Unod a vegyszerek szagát, valami természetesebb módszerre vágysz?

Vagy éppen elfogyott a tisztítószer, de sürgősen kellene valami helyette? Ezek az élelmiszerek általában minden háztartásban megtalálhatóak, és csodákat tudnak művelni.

Forrás: Pexels

Ketchup
A rozsdamentes acél és a rézedények újra csillogóvá válnak, ha vékonyan bekenjük őket ketchuppal és rajta hagyjuk 30 percig. Az összetevőkben található enyhe ecetsav reakcióba lép a patinával. Hagyományos ecetet azonban ne használjunk erre, mert az már túl tömény, és károsítaná az edényeinket. A hatóidő letelte után puha ronggyal töröljük le a ketchupot.
Fehér kenyér
Leporolnál egy képet, de nem szeretnéd, hogy sérüljön? Kapj elő egy szelet kenyeret, és azzal töröld át. A kenyér jó nedvszívó, ráadásul vonzza magához a port is.
Burgonya
Rozsdás felületek tisztítására kiválóan alkalmas egy félbevágott burgonya, amit sóba mártunk. A burgonyában található oxálsav segít ebben, majd a só segít tovább a rozsdás rész koptatásában. Akár autón is letesztelhetjük.
Banán
A banán héja sem veszik kárba. Bőrcipőket tudunk fényesíteni vele. Gyengéden töröljük át vele a felületet, majd egy puha ronggyal polírozzuk ki.
Grapefruit
Több tisztítószer összetevőlistáján is szerepel. Miért ne használhatnánk természetes formájában? Főleg a zsíros felületekre javasolt, ráadásul antibakteriális hatása is van. Vágjuk félbe, mártsuk sóba, máris mehet a makacs zsírfoltok eltüntetése.
Ecet
Az ecetet lehet a legsokoldalúbban használni a háztartásban. Vízkőoldásra remek, azonban a saválló termékekkel vigyázzunk vele. Használhatjuk felmosásra, ablaktisztításra is. Ha a csap szűrője már nehezen engedi át a vizet, tegyük bele ecetbe vagy csavarjuk körbe egy ecettel áztatott vattadarabbal. 10-20 perc múlva újra a régi lesz csapunk. Dugulás ellen is kiválóan alkalmazható. Először öntsünk egy adag szódabikarbónát a lefolyóba, majd fél óra múlva öntsünk rá ecetet. A két anyag reakcióba lép, habzásba kezd. Fél óra elteltével öntsünk rá forralt vizet. Ugyanezzel a kombinációval tisztíthatjuk meg mosógépünket, tegyünk bele szódabikarbónát és ecetet, majd indítsunk el egy 60 vagy 90 fokos mosást. Használhatjuk öblítő helyett is, kedvünk szerinti illóolajokkal illatosítva. Azonban, ha nem szeretjük az ecet szagát, megfelelő alternatíva a citromsav, melyet vízben feloldva tudunk bevetni.
Forrás: Hir