Miért válik a magyar? Az 5 leggyakoribb ok

Sajnos hazánkban 3 házasságkötésre 2 válás jut.

Bár még az 50-s években 100 ezer feletti házasság köttetett, és ennek kb. tizede végződött válással, ez a szám egyre csak romlott.

Egyre kevesebben mondják ki a boldogító igent, évente átlagosan 30-40 ezren, a válások száma azonban megkétszereződött.

A statisztikák némi javulást mutatnak 2010 óta, ez részben annak is köszönhető, hogy több, mint egy évtizede minden évben megrendezik februárban a házasság hetét. Ilyenkor számos olyan előadás meghallgatható, melyek segíthetnek a nehéz időszakon való túljutáson.
De nézzük meg, hogy milyen okokból jutnak el a párok a válásig.

Fotó: Pexels

Irreális elvárások a házassággal és partnerünkkel kapcsolatban
Amíg tart a rózsaszín köd, akkor hajlamosak vagyunk partnerünket hibátlannak látni. Idealizáljuk őket, a kapcsolatunkat. A filmek is legtöbbször idilli kapcsolatokat mutatnak, ahol semmi probléma sincs, csak örök szerelem. A valóság azonban más. Ha ezt elfelejtjük, hajlamosak leszünk arra, hogy túlzott elvárásaink legyenek.
Egyenlőtlen terhek
A nők egyenjogúságuk kiharcolása óta már építhetnek karriert is. Közben a családban is helyt kell állniuk. Rájuk maradnak a mindennapi teendők, mint bevásárlás, takarítás, gyereknevelés. Ha a férfi nem segít be ezekbe, és nem veszi észre, hogy a nő is ugyanannyit dolgozik a munkahelyen, mint ő, és hazaérve csak a kanapén tesped, hosszú távon megbosszulja magát. Csak a legmártírabb nők nem unják meg, hogy egy perc szabadidejük sincs, míg a párjuk otthon semmit se csinál. Bár már egyre több férfi hajlandó besegíteni, az egyensúly még mindig nem az igazi.
Elégtelen kommunikáció
A válás leggyakoribb oka, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett. Vagy egyszerűen csak azt várják, hogy a másik kitalálja a gondolataikat. Pedig senki sem gondolatolvasó. Bár az apró jelek figyelmeztethetnének, hiszen, ha régóta együtt vagyunk valakivel, ismerjük már annyira partnerünket, hogy feltűnjön valami nincs rendben. Azonban a mindennapi élet problémái elvonják a figyelmünket ezekről az apró jelekről. Ezek az akkor elfojtott sérelmek később sokkal nagyobb formában törnek elő, amikor már sokkal nehezebb kezelni a helyzetet.
Negatív gondolatok partnerünkről
Amikor már nem tudunk egymással gördülékenyen kommunikálni, mikor nincsenek meghitt, közösen együtt töltött pillanatok egyre inkább negatív gondolataink támadnak társunkról. A hibáikat gyakran felnagyítjuk, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk neki. A pozitív tulajdonságokat, amikért beleszerettünk pedig egyre inkább háttérbe szorítjuk, elfelejtjük. Ezzel lényegében felmentjük magunkat a kapcsolat kudarcának felelőssége alól, hiszen a másik a hibás, ő viselkedik a kapcsolathoz nem méltóan.
Harmadik fél megjelenése
A szerető megjelenése előfordulhat elhidegülés esetén, de bizonyos típusú emberek nem képesek a hűségre. Az első esetben a félrelépő fél újra átélheti a kapcsolat eleji rózsaszín ködöt, a házasságban felmerülő problémákat. Azzal viszont nem számol, hogy idővel ez a kapcsolat is átlép a megszokás fázisába, ahol a hibákat már nem takarja semmi. Ha a kapcsolathoz való hozzáállásunk a hibás, hiába lépünk át az új kapcsolatba, felbontva a házasságunkat, újra s újra eljutunk abba a fázisba, hogy másik partner kell. Közben pedig ráeszmélünk, hogy valójában az első házasságunk volt az igazi, de ez így elszalasztottuk. Illetve van a másik eset is, mikor olyan emberrel kötünk házasságot, aki képtelen a valós elköteleződésre, folyamatosan félrelép. Ha nem derül ki nem fáj, azonban ha mégis, a legtöbben elválnak.
Forrás: KSH, Családinet