A hajhullás 5 lehetséges oka

A kádban felgyülemlő, a ház minden pontján megtalálható hajszálak vagy a hajkefén megtalálható csomók minden embert megriasztanak. Vajon mi állhat ilyenkor a krónikus hajhullás hátterében?
Autoimmun betegség
Ilyenkor a szervezet immunsejtjei megtámadják a szervezet sejtjeit, akár betegek, akár nem. A hajhullást az úgynevezett Alopecia Areata okozza. Az immunsejtek a szőrtüszőket támadják. A hajhullás mellett teljes kopaszodást is okozhat súlyosabb esetekben. A betegséget jelezheti még a körmökön történő fehér foltok megjelenése, a könyök bőrének leválása is.

Forrás: Pixabay

PSOS, azaz policisztás ovárium szindróma
A betegség egyik leggyakoribb tünete a hajhullás. A női hormonháztartás felborul, és a petefészek túl sok tesztoszteron kezd el termelni. Az intim együttléteket is megzavarhatja ez a betegség.
Genetika
Bár általában inkább a férfiakra jellemző a kopaszodás, sajnos a nők egyharmada is ki van téve a genetikai hajhullásnak. Ezt a jelenséget a dihidro-tesztoszteron jelenléte okozza, ami a szőrtüszők folyamatos zsugorodásáért felelős. Kialakulhat már egészen pubertás korban is, egészen a menopauzáig.
Terhesség
A hormonváltozásoknak köszönhető ez a hajhullás. Általában a terhesség alatt kevesebb hajunk hullik ki, de a szülés után szervezetünk bőven bepótolja. Ilyenkor kb. a hajunk 30%-át veszítjük el a születéstől számított 9 héten belül. Ez természetes folyamat, nem kell megijedni. Azonban, ha az említett időtartalom után sem enyhül a mértéke, mindenképpen forduljunk orvoshoz vele.
Gyógyszerek mellékhatása
Egyes gyógyszerek, mint pl. az antidepresszánsok, bizonyos gyulladáscsökkentők is kiválthatják hajkoronánk ritkulását. Ez persze nem minden gyógyszerszedőnél fordul elő, de ilyenkor érdemes átváltani más hatóanyagú készítményekre.

Forrás: Női portál