5 tipp, hogy 100 évnél is tovább élhess, mint a szardíniai emberek

Mi a hosszú élet titka? Költözz Szardíniára!

Ez persze nem ilyen egyszerű, de megfigyelték, hogy a szigeten élőknél magas számban élnek tovább 100 évnél is az emberek. Még a 2000-s évek elején figyelte meg a különös élettartalmi eltéréseket egy demográfus-orvos, dr. Giovanni Pes. Azokat a területeket, ahol ez megfigyelhető, kék zónának nevezte el, ilyen például a Costa Rica-i Nicoya, vagy a görögországi Ikaria. Szardinia azonban ezek között is kiemelkedő, itt az is megfigyelhető, hogy a többi országtól eltérően a férfiak élnek tovább a nőknél. De mi lehet ennek az oka?
1. Genetika
Pes először azt vizsgálta, hogy vajon genetikai okai lehetnek annak, hogy a férfiak élettartalma nagyobb a szigeten. Azonban arra jutott, hogy a gének kb. 20-25 százalékban felelősek csak ezért. Ez jó hír, mivel ezzel nem tudunk mit tenni.

fotó: Pixabay

2. Elszigeteltség
A genetikai vizsgálat után az elszigeteltséget vette számításba lehetséges indokként. Azonban ez a feltételezés sem bizonyult a valós oknak.
3. Pezsgő szociális élet
Végül különböző interjúkat készített az ott élő idősekkel. Kiderült, hogy mozgalmas életük van, rengeteg eseményt tartanak az idősek. Sosem unatkoznak, mindig van mivel foglalatoskodni, van társaság, így nincs idejük „elfáradni” az élettől, magányosan depresszióba esni.
4. Család aktív jelenléte
Később Lugi Corda fotós is megkérdezte a helyieket a hosszú élettartalom okáról, és ekkor kiderült az is, hogy nagy szerepe van a család jelenlétének. Az aktív szociális élet mellett nagyon fontos, hogy a család is a közelben van, és jelen vannak az idősek életében. Ez újabb erőt és motivációt ad számukra, hogy tovább éljenek.
5. Mentális egészség
Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges életmód mellett fontos szerepet játszik a hosszú élet megvalósulásában a szellemi frissességnek. A szardíniai emberek csodálatos helyen élnek, ahol a természet sok egészséges ételt tesz számukra elérhetővé, emellett a már említett mozgalmas szociális élet is segíti őket, hogy naprakészek maradhassanak mentális szinten is.

Forrás: MNO