1 milliót kér a magyar apa lányától a veséjéért cserébe

Az apa nevetve közölte átültetésre váró lányával, hogy pénzt kér a veséjéért cserébe.

Rémálommá vált az élete a 41 éves magyar nőnek, aki beteggondozóként dolgozott külföldön. Mikor 2017 nyarán hazalátogatott Magyarországra, élete a feje tetejére fordult. Hirtelen rosszul lett, és kórházba került:

“Tavaly augusztusban Németországból jöttem haza, amikor borzalmas fordulatot vett az életem. Éppen édesapámnál zuhanyoztam, amikor egyszer csak elájultam, és kiestem a zuhany alól. Semmi előjele nem volt annak, hogy valami nagy baj van velem, így azonnal rohantunk a körzeti orvoshoz, aki a sürgősségire irányított minket. Itt derült ki, hogy mindkét vesém zsugorodásnak indult – mesélte a nő a Blikknek, aki kérte orvosait, hogy ne kezeljék, engedjék vissza dolgozni, ám a doktorok ezt elutasították.

Jelenleg hetente háromszor járok dialízisre, ami több mint 4 órát vesz igénybe. Így nem tudok munkát vállalni, mert a kezelések után mindig nagyon rosszul érzem magam”.

Ám a nőnek nemcsak a betegséggel kell megküzdenie, de azzal is, hogy családja elfordult tőle a bajban. Az édesapja, az egyetlen ember, aki tudna neki segíteni azzal, hogy odaadja a veséjét, pedig pénzt kérne a szervért cserébe.

“Nem látogat a családom, pedig tudják, hogy milyen helyzetben vagyok, de egy telefont vagy egy üzenetet se kaptam tőlük. Édesapám is addig volt mellettem, míg ki nem derült, hogy ő lenne a legjobb donor számomra. A lépcsőn sétáltunk lefelé, amikor nevetve közölte, hogy egymillióért odaadná nekem a veséjét. Nem tudtam, hogy komolyan gondolja-e ezt az ajánlatot, összevesztünk, azóta se láttam őt. Feb­ruár végén kerülök fel a vese­transzplantációs listára, ki tudja, mikor jutok donorhoz.”

A szervfelajánlás magyarországi szabályai

A hazai szabályok szerint élő donor az lehet, aki vérségi, azaz rokoni kapcsolatban van a szervátültetésre váró beteggel, és a felajánlást önként teszi, és ezért anyagi ellenszolgáltatást nem kér.

Forrás: Blikk