Milyen gyakran mosod ki a törölköződet? Eláruljuk, mennyiszer kéne

A törölköződ sokkal undorítóbb bacilustelep, mint hinnéd.

Vannak, ugye, az ártalmatlannak tűnő bacilustelepek, amik sokkal veszélyesebbek, mint hinnénk. Ilyen például a szőnyegünk, vagy a billentyűzetünk, de a törölközőnk is. Őszintén szólva mindennap új törölközőt kellene elővennünk, ha azt akarnánk, hogy a rengeteg baktérium, amit éppenséggel pont mi ragasztunk rájuk, tovább szaporodjon és ismét visszakerüljön ránk.

A törölközéssel az elhalt hámsejtjeink kerülnek rá, ami kiváló táptalaj nekik. Nem beszélve az állandóan rárakódó penészről és arról, hogy az intim részeink megtörlésével akár még fekáliabaktériumok is kerülhetnek rá, amik aztán alig várják, hogy az újabb mosakodás után mondjuk az arcunkon kössenek ki.

Jáj! Mit tegyünk?

Nem túl guszta, igaz? Lehet, hogy ezek után úgy leszel vele: egye fene, van nekem elég törölközőm, előveszek mindennap egy újat, aztán mosok, mint a kisangyal. Ha így döntesz, az a legjobb, és lehetőleg válaszd a fertőtlenítő programot, vagy a lehető legmagasabb hőfokú mosást – pusztuljon a férgese! (A fehér törölközőknél az adagolót ¾-ig töltsd fel fehérítővel, a maradékot pedig mosószerrel.)

De ha mégis szeretnéd valahogy megúszni a mosógép folyamatos járatását, akkor legalább arról szokj le, hogy a frissen használt törölközőt ledobod a földre, vagy a többi mellé akasztod. Ehelyett terítsd ki egy minél szellősebb helyen, lehetőség szerint az erkélyen/teraszon/kertben. Nyáron különösen ajánljuk ezt, mert a nap UV-sugarai gátolják a baktériumok szaporodását.

És mikor dobd ki?

Figyeld a törölköző szagát! Ha már a mosás után sem kellemes a bukéja, akkor inkább köszönj el tőle, ugyanis ez annak a jele, hogy a penészgombák kiirthatatlanul megtelepedtek benne.

Forrás: kuffer.hu

Kép: Thinkstock